Foto: EPA/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps aicinājis Sīrijas valdību un tās sabiedrotās neveikt neapdomīgu uzbrukumu nemiernieku kontrolētajai Idlibas provincei, sakot, ka tā būtu "nopietna humanitāra kļūda", vēsta BBC.

Pēdējo nedēļu laikā aizvien pieaug spriedze frontē ap Turcijas atbalstīto Sīrijas nemiernieku Idlibas reģionu, kuras tuvumā savesta Krievijas, Irānas un Sīrijas bruņutehnika, kā arī armijas vienības. Vairākas organizācijas, tostarp ANO, ir brīdinājušas, ka uzbrukums provincei radītu traģiskas sekas tūkstošiem iedzīvotāju.

ASV Valsts departaments paziņoja, ka Vašingtona atbildēs, ja Sīrijas valdība vai tās sabiedrotās izmantos ķīmiskos ieročus. Tramps mikroblogošanas vietnē "Twitter" norādīja, ka uzbrukums Idlibas provincei var novest pie potenciālas traģēdijas. Prezidents savā paziņojumā minēja arī Krieviju un Irānu, aicinot tās neiesaistīties Idlibas ofensīvā.

Idlibas province ir lielākais nemiernieku kontrolētais cietoksnis Sīrijā. Vairums teritoriju, kas iepriekš atradās nemiernieku pārraudzībā šobrīd jau atrodas Sīrijas valdības spēku kontrolē. Idlibas kauja varētu kļūt par pēdējo lielo konfrontāciju Sīrijas pilsoņu karā, kas Tuvo Austrumu valstī plosās kopš 2011. gada.

Nemiernieki, kas kontrolē Idlibas provinci nav ASV atbalstīti, bet tos ar ieročiem, munīciju un citām precēm apgādā Turcija.

ANO aplēsusi, ka Idlibā uzturas aptuveni 30000 "Al Nusra" un "Al Qaeda" džihādistu. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs iepriekš izplatīja paziņojumu, ka Idlibas province ir jāatbrīvo no teroristiem. Arī ANO pārstāvis Sīrijā Stefans de Mistura norādīja, ka džihādistu grupējumi Idlibā ir jāsakauj, bet ne uz tūkstošu civiliedzīvotāju dzīvību rēķina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!