Foto: Reuters/Scanpix

Lielākā neatkarīgā televīzijas kompānija Krievijā "CTC Media" piektdien paziņoja, ka ir piekritusi 75% akciju pārdošanai Krievijas miljardierim Ališeram Usmanovam, lai varētu izpildīt noteikumus par ārvalstu īpašnieku ierobežojumu.

"CTC Media" Krievijas televīzijas piedāvājumā, kurā dominē valsts kontrolētie kanāli, ir četri izklaides kanāli.

Kompānija paziņoja, ka ir piekritusi pārdošanai, lai garantētu, ka atbilst Krievijas likuma, kas nosaka, ka mediju kompānijās ārvalstu īpašniekiem drīkst piederēt vien 20%, prasībām.

Usmanova holdings UTH jūlijā izteica piedāvājumu par "CTC Media" kontrolpaketes pārņemšanu, un ceturtdien kompānija paziņoja, ka 200 miljonu ASV dolāru (180 miljonu eiro) naudas piedāvājums ir vienīgais dzīvotspējīgais, kuru saņēmusi kompānija.

Vienošanās paredz, ka līdz janvārim, kad spēkā stājas pretrunīgi vērtētais likums, UTH īpašumā būs 80% "CTC Media" akciju.

Pārdošana "ļaus vadībai koncentrēties uz uzņēmējdarbību, kad atbilstības masu mediju likumam problēma būs atrisināta," teica "CTC Media" ģenerāldirektora Juliana Slaščeva.

Pērn likums tika pieņemts laikā, kad Krievijā pieauga neuzticība Rietumiem saistībā ar Ukrainas krīzi. Deputāti norādīja, ka likuma mērķis ir vērsties pret neatkarīgajiem medijiem, kas "ved informācijas karu pret Krieviju".

Lai gan "CTC Media" kanāli ir izklaidējoši, tam tomēr ir jāatbilst likuma prasībām, jo ar 38% tās lielākais akcionārs bija Zviedrijas "Modern Times Group" (MTG).

Likums liek starptautiskajam mediju grupām atteikties no kontroles pār saviem aktīviem Krievijā vai pat atstāt reiz plaukstošo tirgu.

Vācijas izdevniecība "Axel Springer" pagājušajā nedēļā paziņoja, ka vietējam izdevējam Aleksandram Fedotovam ir pārdevusi savus aktīvus Krievijā, tostarp izdevumus "GEO" un "OK!" un "Forbes" versiju krievu valodā.

"CTC Media" ir veidojusi vietējas versijas populārām Rietumu situāciju komēdijām, piemēram, "Uggly Betty" versiju "Neglītais pīlēns" un "The Nanny" versiju "Mana mīļā aukle", kā arī savus oriģinālos seriālus, piemēram, "Tētuka meitiņas".

Usmanova holdingam UTH pieder televīzijas kanāls sievietēm "U", kā arī mūzikas kanāls "MusTV" un lokalizētais "Disney Channel". Usmanovs ir trešais bagātākais cilvēks Krievijā, liecina "Forbes" dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!