Foto: AFP/Scanpix

Irānas kara flotes kuģi pirmdien noenkurojušies pie Sudānas krastiem, vēsta aģentūra ”Itar-Tass”. Tas notiek nedēļu kopš sprādziena ieroču fabrikā Hartūmā, kurā Sudānas varas iestādes vaino Izraēlu.

Kuģi ir pietauvojušies Portsudānas ostā Sarkanajā jūrā, vēsta ziņu aģentūra "Fars". Kuģu grupas sastāvā ir mīnu kuģis un kaujas kuģis ar 250 cilvēku lielu ekipāžu un vietu trīs helikopteriem. Kā norādījis Irānas Jūras spēku pārstāvis, šī jūras kampaņa ir "vēstījums par mieru un draudzību kaimiņvalstīm, tā mērķis ir nodrošināt kuģu un kravu drošību pret jūras pirātismu".

Irānas kara kuģu vizīte notiek nedēļu pēc sprādzieniem un ugunsgrēka ieroču rūpnīcā Hartūmā. Sudāna notikušajā vainoja Izraēlu, kuras kaujas lidmašīnas rūpnīcu esot sabombardējušas. Izraēla nekādus komentārus par šīm apsūdzībām nesniedza.

Analītiķi norāda, ka no Sudānas ieroči kontrabandas ceļā varētu nonākt Gazas sektorā, kas nepatīk Izraēlai. Savukārt britu laikraksts "The Sunday Times" svētdien pauda viedokli, ka uzbrukumu Hasrtūmas rūpnīcai sarīkoja Izraēla un ka tas ir bijis ģenerālmēģinājums uzlidojumam Irānas kodolobjektiem.

Šī operācija sākusies jau pirms diviem gadiem, kad viesnīcā Dubaijā Izraēlas izlūkošanas dienesta "Mossad" aģenti nogalināja palestīniešu uzņēmēju un "Hamas" biedru Mahmudu al Mabkuhu, norāda laikraksts. No uzņēmēja portfeļa aģenti paņēmuši Irānas un Sudānas vienošanās kopiju, kurā norādīts, ka Sudāna nodrošina Irānai tiesības ražot ieročus savā teritorijā.

"The Sunday Times" norāda, ka rūpnīcā Sudānā Irānas speciālistu vadībā ražotas ballistiskās raķetes, kuras paredzētas "Hamas" struktūrām Gazas joslā un citiem Tuvo Austrumu reģioniem.

Jau vēstīts, ka Sudānas valdība paziņojusi, ka par naktī uz 24. oktobri notikušo sprādzienu ieroču fabrikā valsts galvaspilsētā Hartūmā ir atbildīga Izraēla. Ražotnei uzbrukušas četras Izraēlas lidmašīnas, uzbrukumā nogalināti divi cilvēki, paziņoja Sudānas kultūras un informācijas ministrs.

Izraēla šos ministra Ahmeda Bilala Osmana paziņojumus nav komentējusi, bet Sudāna līdzīgos uzbrukumos Izraēlu ir apvainojusi jau iepriekš.

Amatpersonas stāsta, ka četras lidmašīnas parādījušās no austrumiem un uzbrukušas fabrikai. Uz Izraēlas atbildību norādot atrastās sprāgstvielu atliekas, stāsta informācijas ministrs Osmana. Rūpnīcā, kura ražo "tradicionālo bruņojumu" , ir iznīcināta daļā kompleksa infrastruktūras, nogalināti divi un smagi ievainots viens cilvēks, informē ministrs.

Izraēla uzskata, ka no Āfrikas reģiona ieroči kontrabandas ceļā nonāk Gazā, uzskata korespondenti. Pirms trijiem gadiem nopludināti ASV Valsts departamenta dokumenti pieļāva, ka Sudāna slepeni piegādā Irānas ieročus grupējumam "Hamas" Gazā.

2011. gada aprīlī Dienvidsudāna vainoja Izraēlu par gaisa triecienu ostas pilsētā Portsudānā, kurā gāja bojā divi cilvēki. Izraēla arī tad komentārus nesniedza.

Hartūma Izraēlu apsūdzēja arī par uzbrukumu armijas konvojam 2009. gadā Sudānas Ziemeļaustrumos, vēsta BBC.

Jau vēstīts, ka Sudānas galvaspilsētā Hartūmā naktī no 23. uz 24. oktibri noticis sprādziens ieroču fabrikā, pēc kura izcēlies spēcīgs ugunsgrēks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!