Foto: AFP/Scanpix
Zinātnieki ceļ trauksmi un aicina uz tūlītēju rīcību, lai apturētu bīstamu kaitēkli, kurš strauji izplatās visā Āfrikā un apēd kukurūzas ražu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Par armijas tārpu sauktais kaitēklis nopietni apdraud pārtikas drošību un lauksaimniecības produktu tirdzniecības nozari, brīdina Starptautiskais Lauksaimniecības un biozinātņu centrs (CABI).

Foto: Reuters/Scanpix

Āfrikai neraksturīgais kaitēklis apdraud zemnieku iztiku, kā arī potenciāli var izplatīties uz Vidusjūras reģionu un Āziju, norāda speciālisti.

Viena no valstīm, kuru piemeklējusi šī nelaime, ir Zambija. Kaitēkļa apkarošanā valsts iesaistījusi armijas lidmašīnas, kuras kāpura skartās teritorijas apsmidzina ar pesticīdiem.

Foto: Vida Press

Armijas tārps, kurš savu nosaukumu ieguvis tāpēc, ka savā ceļā ēd gandrīz visu zaļo un graužas cauri kukurūzas vālītēm, nāk no Amerikas kontinentiem, bet pērnajā gadā pirmo reizi pamanīts Āfrikā.

"Ir nepieciešama steidzama rīcība, lai novērstu postošus zaudējumus ražai un zemniekiem," paziņoja CABI vadošais zinātnieks Metjū Koks. No kāpura attīstījies par kodi, kaitēklis var nolidot lielus attālumus, kas nozīmē strauju izplatību.

Foto: Reuters/Scanpix

Kaitēkļa klātbūtne ir apstiprināta Rietumāfrikā un, domājams, tas jau ir arī kontinenta austrumos un dienvidos, kur lielā daļā teritoriju kukurūza ir vietējo pamatēdiens.

Kāpurs fiksēts Zimbabvē, bet provizoriskās informācija liecina par kaitēkļa klātbūtni arī Malāvijā, Mozambikā, Namībijā, Dienvidāfrikā un Zambijā.

CABI konstatējis, ka armijas tārps nostiprinājies Ganā. Efektīvas kaitēkļu populācijas kontrolēšanas metodes izstrādāšana varētu prasīt vairākus gadus, ir nobažījušies eksperti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!