Krievijas zinātnieki pēc kārtējā neveiksmīgā mēģinājuma sazināties ar otrdien palaisto kosmosa kuģi "Progress M-27m" nolēmuši to noslīcināt okeānā, ja drīzumā nespēs atjaunot ar to sakarus.

Šodien vien notikuši jau seši mēģinājumi sazināties ar kuģi, taču tiem nav bijuši panākumi. Ja kontaktu arī neizdosies atjaunot, zinātnieki iedarbinās kuģa ārkārtas vadības sistēmu, lai ar tās palīdzību kuģi novirzītu noteiktā orbītā, kura tam liks vai nu sadegt atmosfērā vai iegāzties okeānā. Speciālisti uzskata, ka šobrīd to var glābt tikai brīnums.

Ja problēma netiks atrisināta, kuģis dabiski palēnināsies atmosfēras blīvuma dēļ un nekontrolēti varot nokrist uz zemes maija sākumā. Tāpēc jau pavisam īsā laikā jāsaprot, vai kosmosa kuģis atzīstams par gruvešiem, kuri apdraud drošību.

Bezpilota kravas kuģim bija paredzēts doties uz Starptautisko kosmosa staciju, lai kuģa apkalpei nogādātu 880 kilogramus ar degvielu, 50 kilogramus skābekļa, 420 kilogramus ūdens un aptuveni 1,4 tonnas rezerves daļu un zinātnisko eksperimentu veikšanai nepieciešamo aprīkojumu.

"Kuģis ir redzamības zonā, bet tā sensori nestrādā, speciālisti mēģina saprast, kāpēc tā," kāds avots kosmosa programmā otrdien norādīja aģentūrai "Interfax". Viņš arī atklāja, ka signāls pazudis brīdī, kad kosmosa kuģis atvienojies no nesējraķetes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!