Neliels incidents Dienvidķīnas jūrā var izraisīt karu, ja ASV apvidos, uz kuriem pretenzijas ir vairākām valstīm, nebeigs savas "provokatīvās darbības", Ķīnas karaflotes komandieris admirālis Vu Šenli sacījis ASV flotes operāciju komandierim admirālim Džonam Ričardsonam.

Vu brīdinājumu Ričardsonam paudis ceturtdien telekonferences laikā, teikts Ķīnas karaflotes paziņojumā.

ASV karakuģis otrdien Dienvidķīnas jūrā Spratlija arhipelāga rajonā pabraucis tuvu garām Ķīnas mākslīgi izveidotajām salām, ar to izraisot Pekinas nosodījumu, kas šo manevru nodēvējusi par "draudu Ķīnas suverenitātei".

"Ja Savienotās Valstis turpinās šādus bīstamus, provokatīvus soļus, viegli var izraisīties saspringta situācija priekšējo pozīciju spēku starpā jūrā un gaisā no abām pusēm, vai arī pat mazs incidents var izraisīt karu," Ķīnas karaflotes piektdienas paziņojumā pārstāstīts Vu teiktais. "Es ceru, ka ASV puse lolo labo situāciju starp Ķīnas un ASV flotēm, kas nav izveidojusies viegli, un izvairīsies no šāda veida incidentu atkārtošanās," sacījis Vu.

Runājot nedaudz iepriekš, ASV amatpersona sacīja, ka jūras spēku komandieri vienojušies uzturēt dialogu un ievērot protokolu, lai izvairītos no sadursmēm.

Ieplānotās ASV un Ķīnas kuģu vizītes ostās, kā arī augsta ranga ASV flotes amatpersonu vizītes Ķīnā paliek spēkā, sacīja amatpersona. "Nekas no tā nav apdraudēts. Nekas nav atcelts," norādīja amatpersona.

ASV karakuģis "Lassen" otrdien iebrauca teritorijā, kas atrodas 12 jūdžu attālumā no salām, kuras Ķīna būvē Dienvidķīnas jūrā, iepriekš apliecināja ASV aizsardzības jomas amatpersona.

Ķīna sākusi pārveidot Dienvidķīnas jūras rifus, uz kuriem pretendē arī vairākas citas reģiona valstis, par nelielām salām, kas var tikt izmantotas militāriem mērķiem, tādējādi, kā norāda Vašingtona, apdraudot navigācijas brīvību.

Kuģa pietuvošanās mākslīgajām salām bijusi "klaja provokācija pret Ķīnas suverenitāti un spēka demonstrācija, aizbildinoties ar navigācijas brīvības pārbaudīšanu", komentārā skaidroja Ķīnas oficiālā ziņu aģentūra "Siņhua". Šādi braucieni iedrošinās citu pretendentu "nelikumīgās prasības", brīdināja "Siņhua".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!