Foto: AFP/Scanpix/LETA

Sīrijas Idlibas provincē nemiernieki uzspridzinājuši divus tiltus, šādi cenšoties radīt šķēršļus gaidāmajai valdības spēku ofensīvai vienīgajā nemiernieku kontrolē palikušajā provincē, piektdien pavēstīja Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR).

Tilti pār Orontas upi savienoja valdības kontrolēto apvidu Hamas provincē ar nemiernieku kontrolētu teritoriju Idlibā, norādīja SOHR. Tiltus uzspridzinājusi Nacionālās atbrīvošanas frontes, kas ir Idlibas lielākā nedžihādistu alianse, islāmistu vienības, sacīja SOHR vadītājs Rami Abderrahmans.

"Tie bija divi lielākie tilti šajā apvidū, bet ir vēl arī citi," viņš sacīja. Tilti atrodas Al Gabas līdzenumā, kas varētu kļūt par vienu no pirmajiem valdības ofensīvas mērķiem. "Nemiernieki novērojuši intensīvas aktivitātes režīma pusē, kur ieradušies tanki un bruņutransportieri," sacīja Abderrahmans. "Militāras operācijas gaidās nemiernieku spēki veic savu pozīciju nostiprināšanu."

Nemiernieku lielākais bruņotais formējums Idlibas provincē ir džihādistu grupējuma "Al Nusra" izveidotā alianse "Hayat Tahrir al-Sham" ("Organizācija Levantes atbrīvošanai"), un pēdējo dienu laikā Sīrijas un Krievijas valdības kāpinājušas retoriku pret nemiernieku klātbūtni Idlibā.

"Sīrijas pavēlniecība pieņēmusi lēmumu sakaut Idlibā grupējumu "Al Nusra", lai arī kādus upurus tas prasītu," ceturtdien sacīja Sīrijas ārlietu ministrs Valids Muallems Trešdien Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs aicināja Rietumus neiejaukties "pretterorisma operācijas" īstenošanas ceļā Idlibas provincē. "Šis augonis ir jālikvidē," sacīja Lavrovs.

Apvidū ir izvietoti arī Turcijas karavīri, un Ankara, kas atbalsta Nacionālo atbrīvošanas fronti, paudusi iebildumus pret vērienīgu operāciju, kas varētu izraisīt jaunus bēgļu plūdus.

Sīrijas armijas ar Krievijas atbalstu īstenotā operācija Idlibā varētu kļūt par pēdējo lielo Sīrijas pilsoņkara kauju.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!