Pēdējo 20 gadu laikā augstāko līmeni sasniedzis to krievu skaits, kuri lūguši patvērumu ASV. Juristi jauno imigrācijas vilni saista ar Kremļa pastiprināto kontroli pār politiku, izplatīto korupciju, kā arī diskrimināciju un vardarbību pret seksuālajām minoritātēm, vēsta "Radio Brīvā Eiropa".

Krievijas pilsoņi 2015. fiskālajā gadā, kurš beidzās 30. septembrī, iesnieguši 1454 patvēruma pieprasījumus, kas ir par 50% vairāk nekā iepriekšējā gadā un virs divām reizēm vairāk nekā 2012. gadā, kad Vladimirs Putins atgriezās Krievijas prezidenta krēslā, liecina ASV Iekšzemes drošības departamenta dati.

Šis ir trešais gads pēc kārtas Putina trešā prezidentūras termiņa laikā, kad aug ASV patvērumu pieprasījušo pilsoņu skaits. Viens patvēruma pieprasījums var ietvert vairāk par vienu personu – arī iesniedzēja dzīvesbiedru un bērnus, precizē "Radio Brīvā Eiropa".

Medija rīcībā nonākušie dati gan neatklāj, kāda bijusi katra patvēruma meklētāja motivācija, taču ASV imigrācijas lietu juristi pieļauj, ka migrantu pieplūdumu daļēji varētu būt veicinājis 2013. gadā pieņemtais "antigeju likums", kas aizliedz "homoseksuālisma propagandu", raksta medijs.

Rietumos šo likumu nosodīja kā diskriminējošu, savukārt tiesību aktīvisti norāda, ka tas ir palīdzējis radīt nesodāmības atmosfēru tiem, kas pielieto vardarbību pret homoseksuāliem cilvēkiem. Tikmēr Putins uzstāj, ka likums nepārkāpj netradicionālo seksuālo orientāciju cilvēku tiesības, bet ir paredzēts bērnu aizsardzībai.

Tāpat juristi fiksējuši, ka arvien vairāk Krievijas pilsoņu savu patvēruma pieprasījumu pamato ar politiskām vajāšanām un draudiem vai pāridarījumiem no korumpētu amatpersonu puses.

Šogad pieaudzis to patvēruma meklētāju skaits, kuri savu aizbraukšanu saista ar opozīciju Putina politikai un Ukrainai piederošās Krimas pussalas aneksijai.

"Viņi nāk pie manis un saka: "Mēs vairs nevaram tur dzīvot. Kā mēs varam imigrēt?"," stāsta Ņujorkā bāzēta imigrācijas pilnvarotā Alena Šaucova, turpinot, ka viņas klienti ir gan netradicionālo seksuālo orientāciju pārstāvji gan tie, kas tiekot vajāti savu politisko uzskatu dēļ.

Šaucova atklāj, ka nesen sākusi strādāt ar klientu, kurš apgalvo, ka viņu vajā policija, kopš viņš apmeklējis februārī noslepkavotajam opozīcijas politiķim Borisam Ņemcovam veltītu piemiņas mītiņu.

Jurists no Virdžīnijas Ismails Šahtaktinskis, kurš pārsvarā strādā ar patvēruma meklētājiem no Krievijas un Azerbaidžānas, stāsta, ka pēdējā gada laikā sazinājies ar pieaugošu skaitu Krievijas pilsoņu, kuriem amatpersonas spiedušas maksāt kukuļus, izdarīt viltus atzīšanās un sniegt safabricētas liecības.

"Valdība bieži mēģina ierosināt lietu pret kādu, un, to darot, viņi cenšas atrast lieciniekus. Viņi izmanto daudz viltus liecinieku[..]," savu klientu stāstīto skaidro Šahtaktinskis.

Tikmēr ASV geju, lesbiešu un transpersonu imigrācijas tiesību aizsardzības grupa "Immigration Equality" atklāj, ka viņu klienti no Krievijas bēg baiļu dēļ.

Vairums klientu pamatā baidās no viena un tā paša, medijam stāsta organizācijas direktors Ārons Moriss. Tie ir skūtgalvju uzbrukumi šo cilvēku seksuālās orientācijas dēļ.

Kopš 1994. gada Krievijas pilsoņi ASV ir iesnieguši 17 000 patvēruma pieprasījumu, No tiem vairāk nekā 6000 ir apmierināti, atsaucoties uz valdības datiem, skaidro "Radio Brīvā Eiropa".

Šogad iesniegto pieprasījumu skaits ir lielākais kopš 1994. gada, kad ASV valdība saņēma 2127 patvēruma lūgumus no Krievijas pilsoņiem.

ASV gan saņem daudz mazāk Krievijas pilsoņu patvēruma pieprasījumus nekā Eiropas Savienība (ES). Pēdējā gada laikā pirmreizēju patvērumu ES pieprasīja vairāk nekā 14 000 Krievijas iedzīvotāju. Tas ir kritums no 35 000 iepriekšējā gadā, atzīmē medijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!