Desmitiem tūkstoši Dienvidkorejas un ASV karavīru pirmdien sāka plašas militārās mācības, kurās tiek imitēts visaptverošs uzbrukums no Ziemeļkorejas puses, lai gan Ziemeļkoreja iepriekš mācības nosodīja kā gandrīz "kara pieteikumu".

Ikgadējās mācības, kas, kā informēja Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija, turpināsies līdz 28.augustam, galvenokārt ir datorsimulācija, tomēr tajās piedalās arī 50 tūkstoši Dienvidkorejas un 30 tūkstoši ASV karavīru.

Mācībās tiek izspēlēts scenārijs, kad visaptverošu invāziju veic ar kodolieročiem bruņotā Ziemeļkoreja, tomēr gan Dienvidkoreja, gan ASV uzstāj, ka mācībām ir vienīgi aizsardzības raksturs.

Tomēr Ziemeļkoreja gan šīs, gan citas ikgadējas Dienvidkorejas un ASV kopīgas militārās mācības ir nodēvējusi par apzināti provokatīvām un draudējusi ar "visspēcīgāko militāro pretreakciju", ja arī šogad mācības notiks.

"Tādas plaša mēroga kopīgas militāras mācības.. tikai nedaudz atpaliek no kara pieteikuma," pagājušajā nedēļā paziņoja Korejas Miermīlīgas atkalapvienošanas komiteja, kas Ziemeļkorejā atbildīga par pārrobežu jautājumiem.

Komiteja jo īpaši brīdināja par to, ka mācības var izraisīt nejaušu militāru sadursmi, kas varētu beigties ar visaptverošu konfliktu.

Militārais saspīlējums Korejas pussalas valstu starpā tāpat ir augsts pēc tam, kad Dienvidkoreja šomēnes vainoja Ziemeļkoreju par mīnu eksplozijām, kurās tika sakropļoti robežpatruļas pārstāvji.

Dienvidkoreja, reaģējot uz to, pēc vairāk nekā desmit gadu pārtraukuma atsāka propagandas pārraides pāri robežai, izmantojot jaudīgus skaļruņus.

Ziemeļkoreja ir noliegusi savu iesaisti sprādzienos un draudējusi atbildēt ar "nekritiski izvērtētiem" gaisa triecieniem pret Dienvidkorejas robežsardzes vienībām, ja vien pārraides nekavējoties netiks pārtrauktas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!