Foto: AFP/Scanpix

Spēcīgs sprādziens otrdien nograndis Afganistānas galvaspilsētas Kabulas centrā pie Augstākās tiesas, kas atrodas netālu no ASV vēstniecības, atsaucoties uz Kabulas policiju, vēsta ārvalstu mediji.

Sprādziens noticis uz galvenās ielas dažu simtu metru attālumā no ASV vēstniecības vārtiem, aģentūrai AP pastāstīja Kabulas policijas priekšnieka vietnieks Davuds Amins.

Vismaz 16 cilvēki ir gājuši bojā un vairāki ievainoti, ziņo laikraksts "The Guardian". Spridzeklis atradies "Toyota Corolla" vieglajā automašīnā un detonēts pie trīs autobusiem, kas darba dienas beigās gaidījuši ierēdņus.

Pati ASV vēstniecība un blakus esošais NATO štābs atrodas diezgan tālu no iebraucamajiem vārtiem, precizē AP. Šajā rajonā atrodas arī vairākas citas starptautiskajai koalīcijai piederošas ēkas.

Pagaidām nav zināms, kas ir uzbrukuma organizētāji. Bieži par vardarbību Afganistānā ir atbildīgi islāmistu grupējuma "Taliban" kaujinieki.

Agri pirmdienas rītā labi bruņoti nemiernieki ieņēma nepabeigtu ēku pie Kabulas lidostas, no kurienes apšaudīja apkārtni. Visi septiņi uzbrucēji gāja bojā afgāņu spēku operācijā.

Islāmistu grupējums "Taliban" aprīlī pasludināja, ka sāk "pavasara ofensīvu", kuras mērķis būs ārvalstu karavīru bāzes un diplomātiskās pārstāvniecības. Maijā afgāņu drošības spēki pēc spēcīga sprādziena Kabulas centrā stundām cīnījās ar kaujiniekiem pilsētā.

Līdz 2014. gada beigām no Afganistānas paredzēts izvest lielāko daļu starptautisko spēku kaujas vienību, atbildību par drošību pilnībā nododot vietējiem spēkiem, kuru spējas kritiķi gan apšauba.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!