Foto: AP/Scanpix

Vismaz 35 cilvēki ceturtdien gājuši bojā un vairākas automašīnas aizdegušās pēc sprādziena uz noslogota ceļa netālu no Sīrijā valdošās "Baath" partijas ēkas un Krievijas vēstniecības Damaskā, kura arī guvusi bojājumus, atsaucoties uz aktīvistiem, vēsta aģentūra "Reuters".

Ar sprāgstvielām pildītās automašīnas eksplozija notikusi pie valdošās "Baath" partijas mītnes, kas atrodas aptuveni 200 metrus uz dienvidiem no Krievijas vēstniecības kompleksa. Sīrijas televīzijas korespondents ziņoja, ka notikuma vietā redzējis maisos saliktus līķus un 17 degošas automašīnas, bet vēl 40 transportlīdzekļi esot nopietni bojāti. Savukārt sprādziena vietā izveidojies aptuveni pusotru metru dziļš krāteris.

Automašīnā atradusies viena līdz pusotra tonna sprāgstvielu, "Reuters" uzzināja no Damaskas amatpersonām.

Tikmēr aģentūra "Itar-Tass" citē Krievijas diplomātu, kurš stāsta, ka sprādziena vilnis izsitis logu stiklus Krievijas vēstniecības kompleksam, kas atrodas lielās ielas malā. "Ēka patiešām ir bojāta... Logi ir izsisti," atklāja diplomāts. Neviens vēstniecības darbinieks neesot cietis.

Sīrijas valsts televīzijas pārraidītajos kadros sprādzienā vainoti teroristi. Sižetā bijuši redzami vismaz četri zemē guļoši ķermeņi. No sprādziena vietas paceļas melni dūmi, bet aktīvisti ziņo, ka to pavadījuši vēl vismaz trīs sprādzieni citās Damaskas vietās.

Sīrijas ziņu aģentūra SANA vēsta, ka drošības spēki ir aizturējuši vēl vienu potenciālu spridzinātāju, kura automašīnā atrasti pieci spridzekļi, no kuriem viens ir 300 kilogramu smags.


Damaskas centrālā daļa gandrīz divus gadus ilgstošajā konfliktā, nemierniekiem mēģinot gāzt prezidenta Bašara al Asada valdību, ir samērā mierīga un droša. Tikmēr visā valstī ir gājuši bojā jau gandrīz 70 000 cilvēku.

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO aplēsēm, konfliktā bojā gājuši ir gandrīz 70 000 cilvēku.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!