Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu, kas devies piecu dienu vizītē uz Amerikas Savienotajām Valstīm, pirmdien tiekoties ar ASV prezidentu Donaldu Trampu, pārrunās viņa iespējamo piedalīšanos maijā paredzētajā ASV vēstniecības atklāšanā Jeruzalemē.

"Es noteikti apspriedīšu ar viņu šādu iespēju," Izraēlas valdības vadītājs sacījis, atbildot uz žurnālista jautājumu pirms došanās uz lidmašīnu. "Esmu ļoti pateicīgs par viņa vēsturisko lēmumu atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu un mūsu Neatkarības dienā pārvietot turp ASV vēstniecību."

Tramps decembrī lauza desmitgadēm ilgušo Vašingtonas ieturēto politisko kursu, paziņojot, ka atzīst Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu, un deva Valsts departamentam rīkojumu gatavoties pārcelt ASV vēstniecību no Telavivas uz Jeruzalemi.

Nesen Vašingtona paziņoja, ka vēstniecības atklāšana Jeruzalemē paredzēta 14.maijā, kad Izraēla svinēs savas neatkarības 70.gadadienu.

Šis paziņojums izraisīja sašutuma pilnu palestīniešu reakciju. Palestīnas Atbrīvošanās organizācija (PAO) paziņojusi, ka iecere pārcelt ASV vēstniecību no Telavivas uz Jeruzalemi ir "provokācija pret arābiem".

Paredzēts, ka sākotnēji jaunā vēstniecība tiks izvietota pašreizējā ASV konsulāta ēkā, kas atrodas Jeruzalemes Arnonas apkaimē.

Netanjahu vizītes laikā gatavojas ar Trampu runāt pirmām kārtām par Irānu. Viņam paredzēts arī tikties ar ASV Kongresa vadību un teikt uzrunu Amerikas un Izraēlas sabiedrisko sakaru komitejā (AIPAC).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!