Foto: AFP/Scanpix

Jau aptuveni pēc pusgada Irāna būs tuvu tam, lai radītu kodolieročus, intervijā raidsabiedrībai NBC paziņojis Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu.

Jau uz 2013. gada vidu Irāna par 90% būs pietuvojusies tam, lai sāktu bagātināt urānu tā izmantošanai kodolieročos, intervijā norādīja Netanjahu, aicinot ASV sadarboties, lai to novērstu.

"Irānu pārvalda ārkārtīgi fanātiski līderi, tas pats fanātisms vada cilvēkus, kuri šodien uzbrūk ārvalstu vēstniecībām. Jūs vēlaties, lai šiem fanātiķiem būtu kodolieroči?" intervijā jautā Netanjahu.

Politiķis nepiekrita viedoklim, ka kodolieroču esamība Irānai novedīs pie situācijas stabilizācijas reģionā. "Tāda pieeja ir jauns cilvēka muļķības standarts," norādīja premjerministrs.

Iepriekš intervijā Izraēlas medijiem Netanjahu aicināja Irānas kodolprojektu ierobežot ar "sarkanajām līnijām" - parametriem, kurus sasniedzot sekotu neizbēgama starptautiskās sabiedrības reakcija pret Irānu. Netanjahu izteica cerību, ka jau pēc gada varēs apsveikt līdzpilsoņus ar Irānas kodolproblēmas atrisināšanu.

Jau vēstīts, ka ASV, virknei citu Rietumvalstu un Izraēlai ir aizdomas, ka civilās kodolprogrammas aizsegā Irāna mēģina radīt kodolieročus. Teherāna nenoliedz, ka bagātina urānu līdz 20% līmenim, bet norāda, ka tās kodolprogramma ir paredzēta tikai un vienīgi valsts elektroenerģijas patēriņa apmierināšanai.

Pašlaik pret Irānu ir pieņemtas četras ANO Drošības padomes rezolūcijas, lai piespiestu valsti atteikties no tās kodolprogrammas. Virkne valstu un organizāciju ir  pieņēmušas rezolūcijas, kurās pieprasa Irānai nodrošināt kodolprogrammas caurspīdīgumu un pierādīt tās miermīlīgo raksturu.
Izraēla ir devusi mājienus, ka nepieļaus Irānai tikt pie atomieročiem, neizslēdzot militāra trieciena iespēju pa tās kodolobjektiem. Arī ASV amatpersonas ir atzinušas, ka ir izstrādāts plāns iebrukumam Irānā, gadījumam, ja ar diplomātiskiem līdzekļiem neizdosies panākt Irānas atteikšanos no tās kodolprogrammas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!