Foto: AFP/Scanpix

Lai Sīrija pildītu dotos solījumus par atteikšanos no ķīmisko ieroču arsenāla, nevajadzētu atteikties no militāras rīcības iespējas, ar šādu paziņojumu trešdien nāca klajā NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens.

Pēc tikšanās ar Lielbritānijas premjerministru Deividu Kemeronu alianses vadītājs pauda atzinību par ASV un Krievijas panākto vienošanos, kas paredz, ka Sīrijas režīmam būs jāatsakās no ķīmisko ieroču arsenāla.

"Es sagaidu, ka Sīrijas režīms pilnībā izpildīs starptautiskās sabiedrības prasības, un gadījumā, ja tas nenotiks, mums būs vajadzīga ļoti stingra starptautiska reakcija," sacīja NATO ģenerālsekretārs. "Es uzskatu, ka ticami militārās rīcības draudi bija iemesls, kādēļ tika dota iespēja diplomātijai, un es uzskatu - lai saglabātu diplomātiskā un politiskā procesa inerci, nebūtu jāatsakās no militārās iespējas."

Vienlaikus Rasmusens mudināja ANO Drošības padomi nekavējoties "pieņemt spēcīgu rezolūciju, nosakot ietvaru ātrai, drošai un pārbaudāmai visu ķīmisko ieroču iznīcināšanai Sīrijā".

Rasmusens arīdzan uzsvēra, ka ķīmisko ieroču izmantošana "ir noziegums, starptautisko tiesību pārkāpums, un vainīgie ir jāsauc pie atbildības".

ASV un Krievija aizvadītajā nedēļas nogalē vienojās par Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanu.

Vienošanos izdevies panākt "daļēji" arī tāpēc, ka pastāvējuši ticami draudi pielietot pret Sīriju militāru spēku, šādi sodot Damaskas režīmu par 21.augustā Sīrijas galvaspilsētas pievārtē notikušo uzbrukumu, kurā atbilstoši nemiernieku un Vašingtonas versijai valdības spēki ir pielietojuši ķīmiskos ieročus. Oficiālā Damaska šīs apsūdzības kategoriski noraida un apsūdz nemierniekus, ka tie, sarīkojot ķīmisko ieroču uzbrukumu un melīgi apsūdzot valdību, gribējuši panākt savu ārzemju patronu militāru intervenci Sīrijā.

Saskaņā ar jauno līgumu Sīrijai ir jāsniedz informācija par tās ķīmisko ieroču arsenāliem, turklāt tai arī jāgarantē starptautisko inspektoru netraucēta piekļuve šiem arsenāliem ar mērķi likvidēt tos līdz nākamā gada vidum.

Sīrijas konfliktā nogalināti vairāk nekā 100 000 cilvēku, bet divi miljoni sīriešu devušies bēgļu gaitās, liecina ANO dati.

Pirmdien ANO Drošības padomē iesniegtajā ANO ekspertu ziņojumā norādīts, ka ir gūti "skaidri un pārliecinoši" pierādījumi, ka 21.augusta uzbrukumā izmantota zarīna gāze, kā arī norādīts, ka ķīmiskie ieroči Sīrijas pilsoņkarā pielietoti relatīvi lielā apmērā.

ANO ziņojumā nav teikts, kura puse izmantojusi ķīmiskos ieročus, bet ASV, Lielbritānija un Francija jau paziņojušas, ka ANO ekspertu ziņojums apstiprinot, ka 21.augusta uzbrukumā vainojams Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms.

Oficiālā Damaska šādu interpretāciju noraida.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!