Foto: AP/Scanpix/LETA

Bijušā Krievijas izlūkdienestu aģenta Sergeja Skripaļa meita Jūlija, kura kopā ar tēvu marta sākumā tika saindēta Lielbritānijas Solsberi pilsētā, noraidījusi Krievijas vēstniecības piedāvāto palīdzību, trešdien vēsta britu raidsabiedrība BBC.

33 gadus vecā sieviete, kura tikusi izrakstīta no slimnīcas, paziņojusi, ka viņas tēvs "joprojām ir nopietni slims".

Paziņojumā, ko Jūlija Skripaļa publiskojusi ar policijas starpniecību, viņa atzinusi, ka vēl nav pietiekami spēcīga, lai sniegtu pilnvērtīgas intervijas žurnālistiem, taču uzsvērusi: "neviens nerunā manā vai mana tēva vietā".

Paziņojumā viņa paudusi, ka šobrīd viņai ir "pilnīgi cita dzīve," atšķirīga no tās parastās dzīves, ko viņa dzīvojusi un ko pametusi pirms mēneša.

Skripaļa, kura pēc izrakstīšanas no slimnīcas esot nogādāta drošā vietā, piebildusi, ka viņas rīcībā ir īpaši apmācīti cilvēki, kas palīdz par viņu rūpēties un izskaidro izmeklēšanas procesa gaitu.

Viņa paziņojusi, ka kontaktējas ar draugiem un ģimeni, un viņai arī darīts zināms Krievijas vēstniecības darbinieku izteiktais piedāvājums sniegt jebkāda veida palīdzību.

"Pagaidām es nevēlos izmantot viņu pakalpojumus," norādījusi Skripaļa, piebilstot, ka tad, ja pārdomās, tad viņa zina, kā sazināties ar vēstniecību.

"Pats galvenais – es esmu drošībā," paziņojumā atzīmējusi Skripaļa.

Kā ziņots, Jūlija jau iepriekš atteicās no Krievijas vēstniecības piedāvājuma sniegt konsulāro palīdzību, iepriekš paziņoja Lielbritānijas Ārlietu ministrija.

Krievijas vēstnieks Lielbritānijā Aleksandrs Jakovenko iepriekš preses konferencē pavēstīja, ka Krievija ir lūgusi konsulāru piekļuvi Jūlijai Skripaļai, taču nav saņēmusi nekādu atbildi no britu varasiestādēm.

"Mēs esam nodevuši Skripaļas jaunkundzei Krievijas vēstniecības piedāvājumu par konsulāro palīdzību. Skripaļas jaunkundze tagad var izvēlēties, vai un kad pieņemt šo piedāvājumu, taču līdz šim brīdim viņa to nav izdarījusi," tika teikts ministrijas paziņojumā.

33 gadus vecā sieviete no Solsberi slimnīcas izrakstīta pirmdien un nogādāta drošā vietā. Sergejs Skripaļs joprojām paliek slimnīcā, taču viņa stāvoklis strauji uzlabojoties.

Skripaļa vēl nav pilnībā izveseļojusies un ārstniecībai viņai būs jāturpina ambulatori.

Skripaļiem pēc piedzīvotā uzbrukuma savas drošības dēļ, domājams, būs jāmaina vārdi un jāpārceļas uz kādu nezināmu vietu, iespējams, ASV, ziņoja britu mediji, Vairāk par to, kā varēja notikt Skripaļu saindēšana, var lasīt šeit.

Reaģējot uz ziņām par Jūlijas Skripaļas izrakstīšanu no slimnīcas, Krievijas vēstniecība Lielbritānijā pieprasījusi pierādījumus, ka sieviete to darījusi brīvprātīgi.

Skripaļs un viņa meita Jūlija 4. martā tika atrasti bezsamaņā uz soliņa Solsberi. Britu speciālisti noskaidroja, ka viņi saindēti ar nervus paralizējošo ķīmisko vielu no "Novičok" grupas, kura, kā uzskata britu valdība, varētu būt nākusi tikai no Krievijas un, visticamāk, pielietota ar Kremļa svētību. Maskava savu vainu notikušajā kategoriski noliedz un apsūdz Londonu tās apmelošanā.

66 gadus vecais Skripaļs un viņa 33 gadus vecā meita Jūlija kritiskā stāvoklī tika nogādāti slimnīcā. Ceturtdien izplatītā paziņojumā Jūlija paziņoja, ka ar katru dienu jūtas labāk. Piektdien mediķi paziņoja, ka strauji uzlabojas arī Skripaļa stāvoklis un tas vairs netiek vērtēts kā kritisks.

Skripals Krievijā tika apsūdzēts par Krievijas izlūkošanas aģentu identitāšu nodošanu Apvienotās Karalistes Slepenajam izlūkošanas dienestam MI-6.

Viņš bija viens no četriem ieslodzītajiem, kuru 2010. gadā Maskavā atbrīvoja apmaiņā pret 10 ASV spiegiem. Tad Skripaļs ieguva patvērumu Lielbritānijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!