Foto: PantherMedia/Scanpix

Par simtiem politiski un militāri jutīgu dokumentu nodošanu Krievijai ar 12 gadu cietumsodu notiesāts bijušais Nīderlandes Ārlietu ministrijas darbinieks Reimonds Poterejs, vēsta raidsabiedrība BBC.

61 gadu vecais spiegs informāciju, kura ietvērusi arī informāciju par NATO spēku aktivitāti Lībijā, nodevis pārim Vācijā, kuru arī tiesā par spiegošanu Krievijas labā.

Spiegs dalījies arī ar informāciju par NATO un Eiropas Savienības (ES) aktivitātēm Afganistānā un Gruzijā. Notiesātais nelikumīgi rīkojies finansiālu interešu vadīts, norāda tiesa.

"Tiesa uzskata par pierādītu faktu, ka viņš pēc krievu izlūkošanas dienesta pieprasījuma gadiem Krievijas Federācijai nodevis konfidenciālus dokumentus," teikts tiesas paziņojumā.

No 2009. līdz 2011. gadam spiegs par slepenās informācijas nodošanu, kaitējot Nīderlandes un tās sabiedroto interesēm, saņēmis vismaz 72 000 eiro (50 400 latu), uzsver tiesa.

Potereju policija arestēja 2012. gada matā. Aizdomas par viņa nelikumīgo darbību nāca klajā, kad Vācijas policija sāka izmeklēšanu pret precētu spiegu pāri Marburgā, kuri Maskavas labā spiegojuši jau kopš PSRS laikiem.

Notiesātais savu vainu neatzīst un apgalvo, ka vienīgi vēlējies precētajam pārim palīdzēt atrast jaunu mājvietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!