Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas kara lidmašīnu neizziņotie lidojumi Eiropas gaisa telpā ievērojami palielina aviokatastrofu risku, tāpēc šāda uzvedība ir jāpārtrauc, NATO parlamentārajā asamblejā Hāgā pavēstījis Nīderlandes ārlietu ministrs Berts Kūnders, raksta izdevums "De Telegraaf".

"Nelaimes gadījumu risks gaisā ir ievērojams. Šī bezatbildīgā uzvedība ir jāpārtrauc," paziņoja Kūnders.

Viņš pauda bažas, ka nekontrolējamie lidojumi, kuru skaits pēdējā laikā ievērojami pieaudzis, nav novest pie nelabojamām sekām.

Kā teikts pagājušajā nedēļā publicētajā Londonā bāzētās domnīcas "Eiropas vadības tīkls" jaunākajā ziņojumā, pēdējo astoņu mēnešu laikā Eiropā fiksēti teju 40 vairāk vai mazāk nopietni atgadījumi, kurus izraisījusi Krievijas provokatīvā militārā uzvedība.

"Aina ir ārkārtīgi satraucoša - ar nacionālās gaisa telpas pārkāpumiem, gadījumiem, kad pēc trauksmes gaisā jāpaceļ lidmašīnas, tik tikko izdodas izvairīties no sadursmēm gaisā, jūrā tuvu viens otram garām pabraucošiem kuģiem un citiem bīstamiem atgadījumiem, kas plašā ģeogrāfiskā apvidū notiek regulāri," teikts ziņojumā.

Līdzās rutīnas gadījumiem bijuši "11 nopietni agresīvāki un neparasti provokatīva rakstura incidenti, kas eskalāciju paceļ augstākā riska pakāpē".

Šo atgadījumu vidū ir provokatīva uzvedība pret izlūklidmašīnām, zemi pārlidojumi pār karakuģiem un Krievijas veiktā "bombardēšanas reidu atdarināšana".

Ziņojumā īpaši izcelti "trīs augsta riska incidenti," kuriem "ar ļoti augstu varbūtību varēja būt cilvēku upuri un kas varēja izraisīt tiešu militāru konfrontāciju".

Vienā no šiem gadījumiem lidsabiedrības SAS lidmašīnai, paceļoties no Kopenhāgenas, tik tikko izdevās izvairīties no sadursmes ar Krievijas izlūkošanas lidmašīnu.

Krievijas lidmašīna neizmantoja retranslatoru, kas ļautu identificēt tās pozīciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!