Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Nīderlandes premjerministrs Marks Rite ceturtdienas Eiropas Savienības (ES) samitā aicinās savus kolēģus izslēgt iespējamās finanšu un drošības garantijas Ukrainai un nepiedāvāt ukraiņiem tiesības dzīvot un strādāt bloka teritorijā, liecina aģentūras "Reuters" rīcībā nonākušais dokuments.

Ja nīderlandiešu prasības netiks izpildītas, būs apdraudēts ES sadarbības līgums ar Ukrainu.

Rite šobrīd meklē izeju no politiskā strupceļa, kurā valdība nonāca pēc aprīlī notikušā referenduma. Tajā nīderlandieši noraidīja tā dēvēto asociācijas līgumu starp ES un Ukrainu.

Ja viņa prasības tiktu izpildītas, Rite atkārtoti vērstos pie parlamenta, lai tomēr gūtu atbalstu līguma ratificēšanai.

"Likmes ir augstas," "Reuters" atzina kāds diplomāts, norādot, ka gadījumā, ja Nīderlande asociācijas līgumu tomēr galu galā neratificēs, "tā būs sakāve Ukrainai, sakāve ES un uzvara Krievijai".

Kāds cits diplomāts izteicās: "Tas ir dārgi, taču ir tā vērts. Šobrīd runa ir par to vai par neko."

Tāpēc diplomāti sagaida vienošanos, lai gan dažas dalībvalstis, īpaši tuvi Ukrainas sabiedrotie Austrumeiropā, uz nīderlandiešu prasībām reaģējušas ar satraukumu un aizkaitinājumu.

Nīderlandes sagatavotais projekts paredz, ka asociācijas līgums "nesatur pienākumu Savienībai vai tās dalībvalstīm sniegt kolektīvas drošības garantijas vai citu militāro palīdzību vai atbalstu Ukrainai".

Dokumentā arī noteikts, ka Ukrainas pilsoņiem netiek piešķirtas "tiesības brīvi dzīvot un strādāt" ES un ka asociācijas līgums "neprasa papildus finansiālo atbalstu" Ukrainai no ES.

Lai gan asociācijas līgums neko no šīm lietām tieši neparedz, Hāga vēlas to nepārprotami definēt, lai tādējādi nomierinātu savus vēlētājus.

Nīderlandes sagatavotajā projektā arī teikts, ka priekšnoteikums ciešāku saišu veidošanai starp Kijevu un ES ir korupcijas apkarošana.

Nīderlande ir vienīgā ES dalībvalsts, kas līdz šim nav ratificējusi asociācijas līgumu ar Ukrainu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!