Foto: Reuters/Scanpix

Pasaule varētu būt nonākusi tuvu nopietnai digitālai sabotāžai, kas var izraisīt nekārtības un haosu, otrdien brīdinājis Nīderlandes drošības dienesta (AIVD) vadītājs Robs Bertolē.

Svarīgākās infrastruktūras sabotāža ir lieta, kas varētu nedot jums mieru naktīs, kiberdrošības konferencē Hāgā paziņoja Bertolē.

Digitālie draudi nav iedomāti, tie ir mums visapkārt, viņš piebilda. Konferenci organizēja Nīderlandes valdība un tajā piedalījās simtiem ekspertu un amatpersonu.

"Pēc manām domām, mēs, iespējams, atrodamies tuvāk nopietnai digitālai sabotāžai, nekā daudzi cilvēki var iedomāties," sacīja Bertolē.

Viņš atgādināja, ka 2012. gadā kiberuzbrukumu piedzīvoja datori Saūda Arābijas lielākajā naftas kompānijā, bet trīs gadus vēlāk hakeri uzbruka Ukrainas elektroapgādes uzņēmumiem, atstājot daļu valsts bez elektrības uz vairākām stundām.

Pasaules infrastruktūra ir cieši savā starpā saistīta, kas dod ievērojamas priekšrocības, bet padara to arī viegli ievainojamu. "Iedomājieties, kas notiku, ja uz veselu dienu, divām dienām vai nedēļu tiktu sabotēta visa banku sistēma," sacīja Bertolē.

"Vai, ja nobruktu mūsu transporta tīkls. Vai, ja gaisa satiksmes kontrolieri piedzīvotu kiberuzbrukumus, kamēr vada lidojumus. Sekas var būt katastrofālas," norādīja Bertolē. "Sabotāža vienā no šiem sektoriem var (..) izraisīt nemierus, haosu un nekārtības" sabiedrībā, uzskata Bertolē.

Viņš sacīja, ka kiberterorisms no tādiem grupējumiem kā "Islāma valsts" un "Al Qaeda" vēl ir ierobežots, taču "džihādistu iedvesmotais terorisms" ir galvenā prioritāte Nīderlandes izlūkdienesta darbā.

"Džihādistu grupējumiem pieejamais tehnisko zināšanu līmenis vēl ir nepietiekams, lai nodarītu nopietnu kaitējumu vai miesas bojājumus caur digitālo sabotāžu," sacīja Bertolē, vienlaikus brīdinot, ka džihādistu grupējumiem noteikti ir tāds nodoms.

Viņš arī brīdināja, ka valstīm jābūt gatavām uzbrukumiem digitālajā sfērā, kur mūsu sabiedrības kļuvušas visvieglāk ievainojamas.

Jau vēstīts, ka kiberdrošības eksperti ieguvuši tehniskas liecības, kas ļauj saistīt Ziemeļkoreju ar globālo izspiedējvīrusu "WannaCry", kas kopš piektdienas 150 valstīs inficējis vairāk nekā 300 000 datoru.

Tomēr Eiropas Savienības (ES) policijas pārvalde Eiropols otrdien paziņojusi, ka vēl ir pāragri izdarīt konkrētus secinājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!