Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Nīderlandes policija izmeklēs Bosnijas horvātu līdera Slobodana Praljaka pašnāvību ANO Starptautiskā kriminālnoziegumu tribunāla bijušajai Dienvidslāvijai (ICTY) sēdē, vēsta medijs "The Guardian".

ICTY aicinājusi vietējo policiju izmeklēt, kā Praljakam izdevies ķimikālijas ienest Hāgas tribunālā. Nīderlandes policija pagaidām neatklāj, kādu vielu Praljaks izdzēris. Tāpat policija neprecizē vai saistībā ar notikušo veikta personu aizturēšana.

Nīderlandiešu prokurors Merilins Fikenšers apstiprinājis, ka Praljaka žaketē paslēptajā pudelītē bijusi nāvējoša inde, kas "var izraisīt nāvi". Drīzumā Praljaka mirstīgajām atliekām tiks veikta autopsija.

Vēstīts, ka trešdien, 29. novembrī, 72 gadus vecais Praljaks pēc tam, kad tiesneši atstāja spēkā viņam piespriesto 20 gadu cietumsodu, izkliedza frāzi "Praljaks nav noziedznieks!" un iedzēra no mazas brūnas pudelītes. Praljaks paziņoja savam advokātam, ka iedzēris indi, un tiesas sēde tika nekavējoties apturēta. Vīrietis vēlāk slimnīcā miris.

Šobrīd nav skaidrs, kā Praljaks ticis pie indes, jo ANO aizturēšanas centrā Hāgā, kur viņš ticis turēts, spēkā ir ārkārtīgi stingras drošības prasības, vēsta "The Guardian". Apsūdzētajiem ir ļauts lietot medikamentus ārsta uzraudzībā. Tāpat apsūdzētos ļauts izmeklēt ārstiem.

Kara noziegumos apsūdzētā vīrieša advokāts ceturtdien medijiem skaidroja, ka viņam pat prātā neesot ienācis, ka Praljaks ko tādu varētu pastrādāt.

2013. gadā tribunāls atzina Praljaku un piecus citus apsūdzētos, tostarp pašpasludinātās Bosnijas horvātu valsts bijušo prezidentu Jadranko Prliču par vainīgiem apsūdzībās par kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci. Tiesneši secināja, ka apsūdzētie vēlējās padzīt musulmaņus no tām Bosnijas daļām, ko viņi bija iecerējuši apvienot, lai izveidotu Lielhorvātiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!