Foto: Reuters/Scanpix

Nīderlandes premjerministrs Marks Rite trešdien aicināja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu nebloķēt ANO Drošības padomes rezolūciju, kas paredz izveidot tribunālu, kurā tiesāt atbildīgos par Malaizijas nacionālās aviokompānijas "Malaysia Airlines" lidmašīnas notriekšanu virs nemiernieku kontrolētās Ukrainas austrumu daļas pērnā gada jūlijā.

Rites birojs informēja, ka premjerministrs ir runājis pa telefonu ar Putinu pirms Ņujorkā paredzētā balsojuma, lai gūtu Krievijas prezidenta atbalstu tribunāla izveidei.

"Atklātā un detalizētā sarunā Rite aicināja Krievijas prezidentu steidzami ļaut izveidot tiesu ANO tribunāla ietvaros tiem, kuri atbildīgi par [reisa] MH17 [lidmašīnas notriekšanu]," paziņoja premjerministra birojs.

Balsojums ir paredzēts apmēram pulksten 22 pēc Latvijas laika.

Rezolūcija noteiks par pienākumu visām valstīm sadarboties ar tribunālu, pretējā gadījumā tām draudēs sankcijās.

Jau vēstīts, ka piecas valstis – Austrālija, Beļģija, Malaizija, Nīderlande un Ukraina - ir vērsušās pie ANO Drošības padomes ar lūgumu izveidot starptautisku tribunālu to personu saukšanai pie atbildības, kas ir vainīgas ar šo incidentu saistītu noziegumu izdarīšanā.

Krievija iebilst pret šāda tribunāla izveidi, un ir iesniegusi alternatīvu rezolūciju.

Lidmašīna, kas lidoja no Amsterdamas uz Kualalumpuru, 2014.gada 17.jūlijā nogāzās Ukrainas austrumos. Aviolainerī bija 298 cilvēki, kas visi gāja bojā.

Ukrainai un Rietumvalstīm ir aizdomas, ka lidmašīnu notrieca Krievijas "zeme-gaiss" tipa raķete, kuru izšāva Krievijas karavīri vai Krievijas atbalstītie separātistu kaujinieki. Maskava to noliedz, un Krievijas amatpersonas un valsts mediji apgalvoja, ka lidmašīnu notrieca Ukrainas raķete vai iznīcinātājlidmašīna.

Izmeklētāju no Nīderlandes vadītā starptautiskā grupa oktobra sākumā plāno publiskot galīgo ziņojumu par lidmašīnas notriekšanas apstākļiem.

Rezolūcijas pieņemšanai ir svarīga Krievijas nostāja, jo šai valstij ir veto tiesības Drošības padomē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!