Foto: Reuters/Scanpix

Nīderlandes premjerministrs Marks Rite ceturtdien brīdināja, ka Eiropas Savienības (ES) un Ukrainas asociācijas līguma sabrukums būtu visu laiku lielākā dāvana Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam.

Rite atzina, ka ir "mēreni optimistisks" par vienošanos ES samitā Briselē, kas ļautu Nīderlandei tomēr ratificēt ES un Ukrainas līgumu, neskatoties uz aprīlī notikušo referendumu, kurā vēlētāji to noraidīja.

"Vienošanās noņemšana no galda būtu visu laiku lielākā dāvana Vladimiram Putinam," uzvēra Nīderlandes premjerministrs, ierodoties ES samitā.

"Mēs neesam tādā stāvoklī, lai varētu atļauties pasniegt šādas dāvanas Putinam, un mums jāturas kopā pret viņu," piebilda Rite, norādot konfliktiem ar Krieviju gan Ukrainā gan Sīrijā.

Aprīlī notikušajā referendumā Nīderlandes vēlētāji ar vairāk nekā 60 % balsu noraidīja ES un Ukrainas asociācijas līgumu. Referendumā piedalījās tikai nedaudz vairāk kā 30 % balsstiesīgo pilsoņu.

Nīderlande vienīgā bloka dalībvalsts, kas nav ratificējusi šo vienošanos.

Lai gan referenduma rezultāti nav tiesiski saistoši, valdība piekritusi ņemt vērā tā rezultātu.

Referendums arī radījis lielus jautājumus par asociācijas līguma stāšanos spēkā, kam vajadzīga ratifikācija visās 28 ES dalībvalstīs.

Rite vēlas, lai viņa ES kolēģi nāk klajā ar paziņojumu, kas ierobežo bloka saistības pret Ukrainu. Pēc tam Rite plāno rīkot balsojumu parlamentā par asociācijas līguma apstiprināšanu.

Nīderlandē nākamgad gaidāmas parlamenta vēlēšanas, un valstī vērojam populistiska un eiroskeptiska noskaņojuma pieaugums.

Rite ir brīdinājis, ka viņam nebūs citu iespēju, kā vien atteikties no asociācijas līguma, ja Briselē neizdosies vienoties par viņa prasīto.

Amatpersonas ir izteikušās, ka ES līderi vēlētos palīdzēt, tomēr jautājums ir ārkārtīgi sarežģīts, jo Rites prasītais paziņojums varētu pārkāpt bloka līgumos paredzētās saistības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!