Nīderlandes prioritāte ir saukt pie atbildības tos, kas vainojami Malaizijas pasažieru lidmašīnas katastrofā pērnajā vasarā Donbasā, ceturtdien paziņojis Nīderlandes tieslietu ministrs Ards fon der Sters.

"Malaysia Airlines" lidmašīna Austrumukrainā tika notriekta pagājušā gada 17.jūlijā. Katastrofā gāja bojā visi tajā esošie 298 cilvēki, no kuriem lielākā daļa bija nīderlandieši.

Nīderlandei uzticēta negadījuma iemeslu izmeklēšana un bojāgājušo identificēšana, kā arī ar avāriju saistītā kriminālizmeklēšana.

Kijeva un Rietumi lidmašīnas notriekšanā vaino prokrieviskos kaujiniekus, kuri izšāvuši Krievijas piegādātu zeme-gaiss tipa raķeti BUK. Maskava pārmetumus noraida un apsūdz Kijevu.

Fon der Sters norādīja, ka tagad, kad mirstīgo atlieku un lidmašīnas atlūzu atgūšanas misija ir tālu pavirzījusies uz priekšu, centrālo vietu ieņems kriminālizmeklēšana.

Nīderlandes izmeklēšanas komisijas provizoriskajā ziņojumā, kas tika publiskots septembrī, tika secināts, ka lidmašīna nogāzās pēc tam, kad tai gaisā, domājams, trāpīja "daudzi augstas enerģijas objekti".

Ziņojumā teikts, ka izmeklētāji nav atraduši nekādas liecības tam, ka lidaparāts būtu avarējis tehnisku problēmu vai apkalpes kļūdu dēļ.

Nīderlandes izmeklētāji ceturtdien paziņoja, ka Malaizijas pasažieru lidmašīnas nogāšanās vietā Donbasā atrastas jaunas bojāgājušo mirstīgās atliekas.

Izmeklētājiem izdevies piekļūt teritorijām, kas iepriekš kauju dēļ bija pārāk bīstamas, lai tajās strādātu.

Atgūtas arī bojāgājušo cilvēku personiskās mantas, tostarp dārglietas, ko izmeklētājiem nodevuši vietējie iedzīvotāji.

Nīderlandes izmeklētāji plāno turpināt darbu vairākas nedēļas, apgūstot arī citas līdz šim nepieejamās teritorijas, protams, ja situācija Austrumukrainā nepasliktināsies.

Visi katastrofas upuri ir identificēti, izņemot divus Nīderlandes pilsoņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!