Bruņoti kaujinieki Nigērijas dienvidaustrumos ir saņēmuši par ķīlniekiem 165 cilvēkus, kas strādāja uz naftas kompānijas "Royal Dutch/Shell" divām platformām.
Ķīlniekus sagūstīja apmēram 30 kaujinieki no Bajelsas štata vietējām kopienām, kuri prasa pieņemt darbā vietējos iedzīvotājus un samaksāt "kompensāciju" par naftas ieguvi šajā rajonā.

Incidents Nigēras upes deltā sākās pirmdienas pēcpusdienā. 14 no ķīlniekiem ir naftas rūpniecībā nodarbināti ārzemnieki.

"Shell" ir sākusi sarunas ar ķīlnieku ņēmējiem.

Ķīlnieki tika sagūstīti uz Maladas līča 70. un 75.platformas mangrovju purvos apmēram 100 kilometrus uz ziemeļiem no Porthārkortas.

Šie incidenti neietekmēs naftas ražošanu, jo abas platformas paredzētas tikai urbumu izdarīšanai, nevis ražošanai.

"Shell" aicināja Bajelsas štata gubernatoru un vietējo kopienu līderus iejaukties, lai nodrošinātu incidenta mierīgu iznākumu.

Kaujinieki pieprasa darbavietas 10 jauniešiem firmā, kas apkalpo naftas urbšanas torņus, un 20 darbavietas apsardzē.

"Shell" ir lielākā no daudznacionālajām naftas kompānijām, kuras darbojas Nigērijā. Tā nodrošina apmēram pusi no Nigērijas naftas produkcijas.

Vietējie iedzīvotāji, kas par spīti bagātajiem naftas resursiem dzīvo trūkumā, prasa sev lielāku daļu no naftas rūpniecības ienākumiem. Jēlnafta veido vairāk nekā 90 procentus no Nigērijas eksporta.

Nemieri Nigēras deltā, kuros ir nogalināti simtiem cilvēku, pēdējos divos gados ir ievērojami traucējuši ārvalstu naftas kompāniju darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!