Foto: AFP/Scanpix/LETA

Nigērijas armija paziņojusi, ka 183 bērni – kājnieki – atbrīvoti no “Boko Haram” teroristiskā grupējuma un nodoti Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) aģentūrai un valdībai, ziņo CNN.

Bērni un jaunieši vecumā no septiņiem līdz 18 gadiem no Maidaguri ziemeļaustrumu Nigerijā, kur 10 gadu garumā ilga grupējuma "Boko Haram" nemieri, nodoti Borno štata valdībai un ANO Bērnu fondam (UNICEF).

Armijas pārstāvis Džons Adžims intervijā CNN pastāstījis, ka kaujinieki bērnus esot izmantojuši kā kājniekus. "Teroristiskā grupējuma kaujinieki viņus sūta dažādās operācijās, kaut arī viņi ir nepilngadīgie, tāpēc viņiem jābūt rehabilitētiem pirms viņus nodod atpakaļ ģimenēm," sacījis Adžims.

UNICEF pārstāve Eva Hainda informējusi, ka astoņas meitenes un 175 zēni tika atbrīvoti pēc tam, kad tika pārtrauktas jebkādas saistības starp viņiem un "Boko Haram". UNICEF atbrīvotos uztver kā bērnus un nevar viņus klasificēt kā bērnus – karavīrus –, kā arī saistīt nepilngadīgos ar vardarbību, uzskatot viņus par terorisma dalībniekiem. "Mūsuprāt, bērnus var viegli piespiest darīt jebko, piedraudot tiem ar nāvi," teikusi Hainda.

Bērniem pēc atbrīvošanas sniegta sociālā aprūpe un psiholoģisks atbalsts, vēsta CNN.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!