Foto: Reuters/Scanpix

Par spīti Polijas aizliegumam Krievijas prokremliskā motociklistu kluba "Night Wolves" biedri savus plānus nemainīšot un 70. gadadienai kopš nacistiskās Vācijas sagrāves Otrajā pasaules karā veltītā brauciena Maskava-Berlīne ietvaros tik un tā šķērsos Poliju, vēsta portāls "Lenta.ru".

To radiostacijas "Kommersant FM" ēterā paziņojis "Night Wolves" līderis Aleksandrs Zaldostanovs ("Ķirurgs").

"Kā mēs ieplānojām, tā arī rīkosimies. Es negribu komentēt, kā mēs apiesim aizliegumu. Viņi atsakās mums dot atļauju braukt kolonnā, tātad, brauksim pa vienam, brauksim no dažādām vietām," paskaidroja Zaldostanovs.

Viņš uzsvēra, ka Polijas aizliegums rīkot braucienu neliks motociklistiem atcelt pasākumu. "Ja Polija mums atteica, tas nenozīmē, ka mēs šo atteikumu pieņemam. Ja mēs to visu klausīsimies, tad varbūt atteiksimies vispār no visa: no 9. maija, no mūsu kritušajiem, no mūsu vēstures, no mūsu vērtībām," stāsta "Ķirurgs".

Vēstīts, ka 24. aprīlī Polijas Ārlietu ministrija nosūtījusi Krievijai notu, informējot par atteikumu Polijā iebraukt organizētajai motociklistu grupai, kurā ir kluba "Night Wolves" pārstāvji.

Aizliegumu Polija pamato ar precīza maršruta apraksta un dalībnieku saraksta neesamību. "Šī informācija nepieciešama viņu drošības garantēšanai," teikts dokumentā.

Tāpat informācija par plānoto pasākumu no Krievijas puses saņemta pārāk vēlu – nedēļu pirms sākuma, papildina Polijas diplomātiskā iestāde. 

Laikraksts "Die Welt" iepriekš ziņoja, ka motociklistu kolonnai varētu tikt aizliegta iebraukšana arī Berlīnē.

Krievijas motociklisti no 25. aprīļa līdz 9. maijam rīko uzvaras pār nacistisko Vāciju Otrajā pasaules karā 70. gadadienai veltītu braucienu Maskava-Berlīne. Braucienā piedalās motoklubs "Night Wolves", kurš tiek uzskatīts par Kremļa varai pietuvinātu organizāciju.

Motociklisti paredzējuši apmeklēt Baltkrieviju, Poliju, Čehiju, Slovākiju, Austriju un Vāciju.

Kamēr pasākuma rīkotāji apgalvo, ka akcija ir pilnīgi nepolitiska, daudzi domā citādāk, uzskatot to par provokāciju. Tādu viedokli ir paudusi gan Polijas premjere Eva Kopaca, gan Čehijas ārlietu ministrs Ļubomirs Zaoraleks. Savukārt Čehijas premjers Bohuslavs Subotka braucienu nosauca par atbildi ASV militārā konvoja "Dragoon Raid" konvoja ceļojumam cauri Austrumeiropai.

Savukārt poļu aktīvisti paziņoja, ka centīsies nepieļaut brauciena rīkošanu Polijas teritorijā. Tikmēr Kremļa propagandas kanāls "Sputnik", atsaucoties uz poļu TVN24 ziņo, ka Polijas motociklistu organizācijas pieņēmušas rezolūciju, apņemoties garantēt "Night Wolves" drošu ceļu cauri Polijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!