Foto: Kadrs no video

Pagājušās nedēļas nogalē avīzes "Novaja Burjatija" darbinieki Sibīrijas dienvidos trīs dienas ar šķērēm griezuši ārā no 50 000 iknedēļas izdevuma eksemplāriem rakstu par kaujā pie Debaļceves cietušo tankistu, vēsta "Radio Brīvā Eiropa".

Šis pats raksts pazuda arī no izdevuma interneta vietnes, kur bija publicēts dažas dienas agrāk (publikācija joprojām apskatāma arhivētajā failā).

"Es domāju, ka šis ir cenzūras gadījums no drošības dienestu puses, jo es esmu izjutis spiedienu pret sevi," stāsta burjatu avīzes "Arshan" žurnālists Arkādijs Zarubins. "Viņi ir mēģinājuši daudzos veidos ietekmēt manus rakstus un pat tieši norādījuši, kurus nevajadzētu publicēt," viņš atklāj.

"Novaja Burjatija" raksts sekoja pretrunīgi vērtētajai "Novaja Gazeta" martā publicētajai intervijai ar 20 gadus veco burjatu Dorži Batomunkujevu, kurš smagi apdedzis tankā, karojot prokrievisko kaujinieku pusē pie Ukrainas pilsētas Debaļceves.


Šis pats vīrietis tika parādīts Kremlim draudzīgā medija "Life News" sižetā (video no 1:14), kad februāra beigās slimnīcā Doņeckā viņu apciemoja Krievijas Valsts domes deputāts un populārais skatuves mākslinieks Josifs Kobzons.

Lai gan "Life News" Batomunkujevu identificēja kā "brīvprātīgo Donbasas aizstāvi", "Novaja Gazeta" apgalvoja, ka viņš ir Krievijas profesionālā dienesta karavīrs, nosaucot viņa vienību un identifikācijas numuru.

Maskava vienmēr ir noliegusi savu militāro klātbūtni Ukrainā, tāpēc publikācija izraisīja plašu rezonansi. Internetā nekavējoties parādījās apgalvojumi, ka intervija ir neīsta.

Kremļa "troļļu" uzvara?

Kad "Novaja Burjatija" žurnālists Sergejs Basajevs uzzināja, ka Batomunkujevs ir atgriezies savā dzimtajā reģionā, viņš nolēma no paša tankista uzzināt viņa stāstu. Basajeva raksts ir tas, kurš tika izgriezts no laikraksta drukātās versijas un izņemts no interneta.

Pašā publikācijā gan nekā sensacionāla nebija, jo žurnālistam piekļūt Batomunkujevam neizdevās. Ievainotā jaunieša māte kategoriski atteikusies laist žurnālistu pie dēla, norādot uz viņa smago veselības stāvokli.

Viņa paziņoja, ka Batomunkujevs nav sniedzis nekādas intervijas Donbasā un ka daudzas detaļas "Novaja Gazeta" publikācijā ir "viltotas". Tāpat viņa noliegusi, ka dēla ārstēšanai saņem atbalstu no Aizsardzības ministrijas.

Žurnālists Zarubins te saskata drošības dienestu roku. "Viņa māte tagad teic, ka intervija nav notikusi. Bet es zinu, ka mūsu cītīgais [drošības] birojs arī ir strādājis arī ar viņu," uzsver Zarubins.

Tikmēr "Novaja Burjatija" redaktors Timurs Dugarzapovs noliedz, ka būtu bijis kāds rīkojums cenzēt laikrakstu. "Tas bija mūsu kolektīvais redakcijas lēmums. Protams, tas ir ļoti neparasts solis, bet tādas lietas notiek," viņš stāsta.

Lēmums izņemt rakstu pieņemts pēc tam, kad tā internetā publicētā versija izsaukusi "milzīgus komentāru plūdus". "Tur bija tāds komentāru pieplūdums - pilnīgi neaptverami, agresīvi," atklāj Dugarzapovs. "Situācija kļuva nekontrolējama," viņš piebilst.

"Mēs sapratām, ka esam nonākuši sīvas informatīvās konfrontācijas zonā, mēs nevēlējāmies tikt ievilkti tālāk šajā polemikā vai pilnīgi nekontrolētā informatīvajā karā," lēmumu apturēt publikāciju skaidro Dugarzapovs. Raksts tik "klusā un mierīgā" vietā kā Burjatija izdzēsts piesardzības dēļ, viņš papildina.

"Radio Brīvā Eiropa" pieļauj, ka rakstam varētu būt uzbrukuši tā sauktie "Kremļa troļļi", kas internetā uztur Kremļa ideoloģijai labvēlīgu diskusiju.

Jau rakstīts par "troļļu fermu" Sanktpēterburgā, kuras darbiniekiem 12 stundu maiņās jāizpilda noteiktās komentāru kvotas.

Britu pētnieks Lavrencs Aleksandrs, izmantojot datu statistisko analīzi, nesen identificēja vairāk nekā 20 000 prokremliskus "Twitter" kontus, no kuriem vairums bija automātiski roboti, norāda medijs.

Pagājušajā gadā žurnālisti Peters Pomerancevs un Maikls Veiss speciālā ziņojumā secināja, ka Kremļa dezinformācijas taktikas mērķis ir "ar nepatiesībām un konspirācijas teorijām sēt apjukumu".

"Arvien vairāk, lai uzbruktu publikācijām un personībām, tiek izmantoti sociālie mediji, izplatot dezinformāciju un izmetot ēsmu," teikts ziņojumā.

Šāds apraksts atbilst tam, kas noticis "Novaja Burjatija" gadījumā, secina "Radio Brīvā Eiropa". "Vispirms es izlasīju rakstu un tas man likās normāls. Bet tad sākās visa tā informatīvā histērija, un es sāku šaubīties," atklāj Dugarzapovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!