Foto: Reuters/Scanpix
Bijušā naftas magnāta Mihaila Hodorkovska biznesa partneris Platons Ļebedevs pēc desmit gadiem, kas pavadīti aiz restēm, piektdien atbrīvots no cietuma.

Ieslodzījuma vietu pārvaldes pārstāvis aģentūrai "RIA Novosti" pavēstīja, ka no Arhangeļskas cietuma Ļebedevs ticis atbrīvots ap plkst.22 pēc Maskavas laika (ap plkst.20 pēc Latvijas laika).

Kā ziņots, Krievijas Augstākās tiesas prezidijs ceturtdien samazināja Ļebedevam piespriesto cietumsodu un uzdeva viņu atbrīvot no kolonijas.

Tiesa bijušajam "Menatep" vadītājam tā dēvētajā otrajā lietā piespriesto cietumsodu samazināja līdz desmit gadiem, sešiem mēnešiem un 22 dienām jeb līdz faktiski jau izciestajam laikam.

Tiesa samazināja arī Hodorkovskim piespriesto sodu līdz desmit gadiem un septiņiem mēnešiem

Tomēr tiesa atstāja spēkā pirmās lietas ietvaros pieņemto spriedumu piedzīt no Hodorkovska un Ļebedeva 17 miljardus rubļu (400 miljonus eiro) par valstij nodarītajiem zaudējumiem.

Augustā Augstākā tiesa par diviem mēnešiem saīsināja Hodorkovskim un Ļebedevam piespriestos cietumsodus.

Ļebedevam brīvībā vajadzēja iznākt maijā, bet Hodorkovskim - augustā, taču Hodorkovskis tika atbrīvots no apcietinājuma 20.decembrī, jo Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja dekrētu par viņa apžēlošanu.

2005.gadā Hodorkovskis kopā ar līdzapsūdzēto Ļebedevu tika notiesāts par izvairīšanos no nodokļiem un krāpšanu. 2010.gada decembrī Hodorkovskis un Ļebedevs tika notiesāti par 200 miljonu tonnu naftas piesavināšanos un iegūtās peļņas legalizēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!