Foto: AP/Scanpix

Ceremonijā Igaunijas Emari gaisa spēku bāzē piektdien Spānijas piloti un personāls no Vācijas kolēģiem pārņēma atbildību par NATO patrulēšanas misiju Baltijas valstu gaisa telpā.

Igaunijas premjerministrs Tāvi Reivass ceremonijā pateicās 160 Vācijas gaisa spēku pārstāvjiem un apsveica Spānijas kontingentu ar savas patrulēšanas misijas sākumu, informēja Igaunijas valdības preses dienests.

Reivass, uzrunājot Vācijas un Spānijas karavīrus, norādīja, ka viņu klātbūtne Igaunijā sniedz ļoti skaidru vēstījumu par NATO vienotību. "Es pateicos juma par dienestu un Igaunijas valsts drošības garantēšanu. Igaunija ir labāk aizsargāta kā jebkad agrāk," viņš piebilda.

Igaunijas valdības vadītājs uzsvēra, cik svarīgi ir tas, lai sabiedroto pārstāvji Igaunijā justos labi, tādēļ, lai panāktu nepārtrauktu un palielinātu sabiedroto klātbūtni, Igaunija darīs visu, lai sabiedroto kontingentam būtu visas iespējas trenēties un sadarboties ar Igaunijas Aizsardzības spēkiem.

Spānijas gaisa spēki patrulēšanas misiju Baltijas valstu gaisa telpā veiks no Emari bāzes ar četriem iznīcinātājiem "Eurofighter Typhoon" līdz aprīļa beigām.

Vācijas kontingents misiju veica no septembra sākuma, bet gaisa desantnieki, kas veica misiju Baltijas valstu gaisa telpā atgriezīsies savā bāzē Bavārijā.

Iepriekš Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misijā Spānija piedalījās 2006.gadā.

Pamatā Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misiju NATO iznīcinātāji jau desmit gadu veic no Zokņu bāzes Šauļu pievārtē, Lietuvā. Tomēr pērn saistībā ar Krievijas agresiju Ukrainā un drošības situācijas pasliktināšanos reģionā misija tika paplašināta un daļa iznīcinātāju tiek bāzēti arī Emari bāzē Igaunijā.

Pašlaik notiekošajā rotācijā Zokņu aviobāzē pie Lietuvas pilsētas Šauļiem Itālijas iznīcinātāji "Eurofighter" pārņem misijas vadību no Portugāles iznīcinātājiem "F-16", bet Polijas iznīcinātāji "MiG-29" nomaina Kanādas lidmašīnas "CF-188", bet Malborkas aviobāzē Polijā Beļģijas iznīcinātāji "F-16" nomaina Nīderlandes "F-16".

Tā kā Baltijas valstīm nav nepieciešamā bruņojuma, NATO iznīcinātāji, kas bāzējas Zokņu aviobāzē Lietuvā pie Šauļiem, patrulē Baltijas valstu gaisa telpā kopš Latvijas, Lietuvas un Igaunijas uzņemšanas NATO 2004.gada martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!