Foto: PantherMedia/Scanpix

ASV Misisipi štata meitenītei, kura bija dzimusi jau inficēta ar HIV, bet kuru ārsti uzskatīja par veiksmīgi izārstētu no nāvējošās slimības, atkal konstatēta bīstamā vīrusa klātbūtne organismā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pirmo reizi ārsti par toreiz divarpus gadus vecā bērna izārstēšanu paziņoja 2013. gada martā, kad pēc gadu ilgas medikamentu nesaņemšanas meitenītes organismā netika konstatētas nekādas vīrus pazīmes.

Vēl 2014. gada martā - divus gadus pēc medikamentu nelietošanas - mazuļa organismā joprojām netika konstatēta vīrusa klātbūtne. Tomēr pagājušajā nedēļā paņemtajās analīzēs atkal konstatēts HIV tagad četrus gadus vecā bērna organismā, raksta BBC.

Atklājums ir pamatīgi iedragājis cerības, ka agrīni uzsākta ārstēšana var pilnībā iznīcināt HIV vīrusu.

Bērna ārstēšanai tika izmantoti jau zināmi medikamenti, bet tie bērnam sākti ievadīt jau 30 stundas pēc dzimšanas. Ārsti izteica cerību, ka tādā veidā varētu iznīcināt vīrusu, pirms tas nostiprinājies un patvēries organismā.

Par pirmo personu, kas izārstētā no HIV,  2007. gadā kļuva Timotijs Rejs Brauns. Viņs saņēma terapiju, kas izstrādāta leikēmijas ārstēšanai. Tās laikā iznīcināta viņa imūnsistēma un pārstādītas cilmes šūnas no personas, kuras šūnām bija reta ģenētiska mutācijā, kas ļāva pretoties HIV vīrusam, skaidro BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!