Kuģis ar vairāk nekā 11 000 kilogramiem zemu bagātināta urāna pirmdien no Irānas devies ceļā uz Krieviju, Teherānai sperot soli pretī 14. jūlija kodolvienošanās izpildei, atsaucoties uz ASV paziņojumu, vēsta aģentūra "Reuters".

Vēsturiskā Irānas un lielvalstu vienošanās paredz, ka tiks atcelta daļa pret Irānu noteiktās ANO, ASV un Eiropas Savienības (ES) sankcijas, ja Teherāna ierobežos savu kodolprogrammu, kuru Rietumi jau gadiem uzlūko ar aizdomām – kā mēģinājumu radīt atombumbu.

Viens no svarīgākajiem starp Irānu, ASV, Lielbritāniju, Ķīnu, Franciju, Krieviju un Vāciju panāktās vienošanās nosacījumiem ir Teherānas zemu bagātinātā urāna krājumu samazināšana līdz 300 kilogramiem, norāda "Reuters".

Tālāk bagātinot šo urānu, var iegūt kodolieročiem piemērotu materiālu.
Kravā ir viss Irānas līdz 20% bagātinātā urāna krājums, kas vēl nav ticis pārstrādāts degvielas stieņos Teherānas Izpētes kodolreaktoram, teikts ASV valsts sekretāra Džona Kerija paziņojumā.

Kerijs urāna izvešanu raksturo kā "nozīmīgu soli" Irānas saistību izpildē. Zemu bagātinātā urāna izvešana nozīmē, ka trīskāršojas laiks, kas Teherānai būtu nepieciešams materiāla iegūšanai vienas atombumbas izgatavošanai, savā paziņojumā papildina Kerijs.

Līdz šim tika lēsts, ka Irāna kodolierocim nepieciešamo materiālu varētu iegūt divu līdz trīs mēnešu laikā, skaidro "Reuters". Pilnībā izpildot 14. jūlija kodolvienošanos, šis laiks sasniegtu vismaz gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!