Foto: AFP/Scanpix

No Ukrainas rietumu pilsētas Ļvivas sestdien izbraukusi militārās tehnikas kolonna, ziņo aģentūra UNIAN.

Sākumā par vairāku desmitu Ukrainas armijas bruņutransportieru un kravas automašīnu virzīšanos pa pilsētu ziņojuši aculiecinieki. Aizsardzības ministrija tikmēr informē, ka notiek mācības, bet vairāk informācijas neatklāj, norādot, ka tas ir kara noslēpums.

Iedzīvotājus aicina ar sapratni izturēties pret militārās tehnikas pārvietošanos. "Liels lūgums, lai kolonnā neiespraucas automašīnas. Karavīriem ir treniņš," informēja ministrijas pārstāvis Aleksandrs Poronjuks.

Ukrainas militārās tehnikas pārvietošanos aculiecinieki fiksējuši arī Žitomirā (video).

Tikmēr arvien turpina pieaugt militārā spriedze Ukrainas dienvidos. Bruņotie cilvēki, kas kontrolē iebraukšanu Krimas pussalā, atkal nav ielaiduši teritorijā Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) militāros novērotājus, Krievijas karavīri mīnē lauku jau ārpus Krimas teritorijas, bet robežsargi ziņo, ka no Krimas ir apšaudīta to lidmašīna.

Vēstīts, ka Krima faktiski ir nonākusi prokrievisko spēku kontrolē. Svarīgākos objektus ir ieņēmušas vai ielenkušas bruņotas vienības, kuras plaši uzskata par Krievijas karaspēku.

Savukārt 6. martā Krimas parlaments nobalsoja par pussalas pievienošanos Krievijai. Referendums par šo jautājumu notiks 16. martā. Kijeva referendumu uzskata par nelikumīgu un uzsver, ka Krima bija, ir un būs Ukrainas teritorija.

Tikmēr Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien preses konferencē noliedza, ka krievu spēki piedalītos objektu aplenkšanā Krimā - tās esot "iedzīvotāju pašaizsardzības vienības", bet Krievija vēlas tikai aizsargāt iedzīvotājus.

1. martā Krievijas parlaments atļāva karaspēka izmantošanu Ukrainā, lai aizsargātu savus "tautiešus". Ukrainas armijā izsludināta pilna kaujas gatavība.

NATO, kā arī virkne Rietumvalstu izteikušas brīdinājumus Krievijai tūlītēji pārtraukt agresiju Krimā, kā arī uzstājušas uz Ukrainas nedalāmību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!