Foto: Reuters/Scanpix

No Sīrijas pirmdien izvesti pēdējie valdības deklarētie ķīmiskie ieroči, kurus paredzēts iznīcināt jūrā, paziņoja Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija (OPCW).

"Kuģis [ar pēdējo ķimikāliju kravu] tikko pameta [Latākijas] ostu," preses konferencē Hāgā paziņoja OPCW vadītājs Ahmets Izimdži.

Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanu paredz ANO Drošības padomes 2013.gada 27.septembrī pieņemtā rezolūcija, kas dod starptautiski saistošu spēku ASV un Krievijas sarunās panāktajam plānam likvidēt Sīrijas ķīmisko ieroču arsenālu.

Vienošanās paredz, ka visiem Sīrijas ķīmiskajiem ieročiem jābūt nodotiem starptautiskā kontrolē līdz 2014.gada 30.jūnijam.

Šī vienošanās tika panākta pēc pērnā gada 21.augustā Damaskas pievārtē notikušā ķīmisko ieroču uzbrukuma, kurā dzīvību zaudēja aptuveni 1400 cilvēku. Uzbrukumā tika izmantota zarīna gāze.

Sīrijas valdība un Krievija uzbrukuma sarīkošanā vainoja nemierniekus, bet nemiernieki un to Rietumu sabiedrotie - Sīrijas valdības spēkus.

Saskaņā ar plānu Sīrijas varasiestādes ir atbildīgas par ķīmisko ieroču iepakošanu un drošu nogādāšanu Latākijas ostā.

Tālāk Dānija un Norvēģija nodrošina kravas kuģus un militāro eskortu ieroču nogādāšanai no Latākijas uz Itāliju, kur tie tiek iekrauti ASV flotes kuģī "Cape Ray", uz kura tie tiek iznīcināti starptautiskajos ūdeņos. Ķimikāliju iznīcināšana notiek arī objektos Somijā, ASV un Lielbritānijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!