Foto: Reuters/Scanpix

Liela daļa Krievijas karavīru, kas atradās Ukrainas austrumos, ir pārvietoti aiz Ukrainas – Krievijas robežas, atsaucoties uz Ukrainas prezidenta Petro Porošenko paziņojumu, vēsta interneta vietne "Korrespondent.net".

"Saskaņā ar jaunākajiem izlūkošanas datiem 70 % Krievijas Federācijas karavīru atvilkti pāri robežai," Porošenko trešdien paziņojis valdības sēdē.

Karavīru pārvietošana varētu būt Minskas miera sarunu rezultāts, pieļāvis prezidents. Notikušais ļauj cerēt, ka miera iniciatīvām ir laba perspektīva, viņš uzsvēris.

Vēstīts, ka sarunās Minskā 5. septembrī parakstīta vienošanās par pamieru Ukrainas austrumos. Viens no vienošanās punktiem paredz karagūstekņu apmaiņu.

Par spīti noslēgtajam pamieram no Ukrainas austrumiem tomēr pienāk ziņas par apšaudēm. Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji pirmdien fiksējuši 11 pamiera pārkāpšanas gadījumus no promaskavisko kaujinieku puses tikai Mariupoles apkārtnē vien, ziņo aģentūra UNIAN.

Tāpat naktī uz trešdienu novērota promaskavisko spēku pārvietošanās un "Grad" iekārtu izvietošana pozīcijās ap Mariupoli, vēsta Ukrainas mediji.


Vēstīts, ka pēc martā notikušās Krimas okupācijas un aneksijas nemieri sākās Ukrainas austrumu reģionos. Aprīlī bruņotas prokremlisko kaujinieku bandas ieņēma valsts un drošības iestāžu ēkas Luhanskas un Doņeckas apgabalos. Promaskaviskie separātisti ir pasludinājuši Doņeckas un Luhanskas "republikas".

Tiek uzskatīts, ka kaujās, kas notiek šajos reģionos, piedalās ne tikai Kremļa atbalstīti un apbruņoti kaujinieki, bet arī Krievijas armijas karavīri. Maskava savu saistību ar šiem notikumiem gan noliedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!