Foto: EPA/LETA
Nobela Miera prēmijas 15 ieguvēji pirmdien mudināja ASV prezidentu Baraku Obamu un pārējos G20 valstu līderus vērst spiedienu pret Ķīnas prezidentu Hu Dziņtao, lai panāktu šā gada laureāta Liu Sjaobo atbrīvošanu no ieslodzījuma.

Aicinājumu, kas publiskots, gaidot 10. un 11.novembra samitu, parakstījuši arī arhibīskaps Desmonds Tutu, Dalailama, Lehs Valensa un Džimijs Kārters.

"Mēs uzstājam uz to, lai jūs personīgi pārliecinātu Hu Dziņtao, ka doktora Liu atbrīvošana tiks ne tik vien apsveikta, bet ka tā ir nepieciešamība," Nobela prēmijas laureāti raksta vēstījumā, ko atklātībai nodevusi organizācija "Freedom Now".

Pasaules līderiem jāizdara spiediens uz Hu, lai panāktu, ka tiek atcelts mājas arests laureāta dzīvesbiedrei Liu Sja. Kopš Nobela komiteja Oslo paziņoja par prēmijas piešķiršanu Liu Sjaobo, viņa dzīvesvbiedrei "teju pilnībā liegts komunicēt ar ārpasauli".

ASV un Eiropas Savienība jau iepriekš vērsušās pie Ķīnas ar mudinājumiem atbrīvot no cietuma Liu Sjaobo un atcelt mājas arestu viņa laulātajai draudzenei.

54 gadus vecais ķīniešu rakstnieks un tiesību aizstāvis Liu Sjaobo, pirmais ķīnietis, kuram piešķirta augstā godalga, šobrīd atrodas ieslodzījumā par dalību petīcijas "Harta 08" izstrādē, kurā izteikts aicinājums uz vērienīgām politiskām reformām Ķīnā, tostarp attiecībā uz pulcēšanās, vārda un reliģijas brīvību. Pērn decembrī viņam tika piespriests 11 gadu cietumsods apsūdzībās par varas gāšanas mēģinājumu.

Divi Nobela miera prēmijas laureāti - Dienvidāfrikas anglikāņu arhibīskaps Desmonds Tutu un bijušais Čehijas prezidents Vāclavs Havels - vēl pagājušajā nedēļā mudināja Ķīnu atbrīvot no ieslodzījuma Liu Sjaobo.

"Tam, ka Liu iestājies par savas tautas pamatbrīvībām, piemīt universāla daba", laikrakstā "The Washington Post" skaidrojot, kāpēc nominējuši Liu Nobela Miera prēmijai, rakstīja Tutu un Havels.

"Ķīnai šim nevajadzētu būt kauna un aizvainojuma brīdim. Tam vajadzētu būt lepnuma brīdim, kad tiek svinēts fakts, ka viens no Ķīnas pašu ļaudīm atzīts par cilvēku, kurš veicis lielāko ieguldījumu tajā, pēc kā tiecas visas tautas - pēc miera."

Neraugoties uz Pekinas sākotnēji aso reakciju, "šī joprojām Ķīnas valdībai ir iespēja pāršķirt gadsimtiem ilgušo represiju lappusi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!