Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas drošības dienests izplatījis noklausītu telefonsarunu, kurā Ukrainas austrumos esošajiem Krievijas diversantiem tiekot dots rīkojumu ielenkt un atbruņot kādu Ukrainas armijas vienību, kas nav pierunājama padoties.

Krievijas kaujinieku komandieris Ukrainā stāsta, ka no "Krimas aizbēgusī vienība" negrasās padoties un nekā neizdodas viņus pierunāt. Sarunu biedrs tad pajautā, vai viņiem ir daudz ieroču, uz ko saņem atbildi, ka tikai tik, cik katram līdzi - 25.

Diversantiem tad tiek teikts, lai viņi sagaida papildspēkus un armijas vienību kārtīgi nobloķē "līdz pat iznīcinošas uguns atklāšanai". Balss telefonā arī norāda, ka karavīriem jāpaskaidro, ka "mēs neesam Krimā", tāpēc nebūs nekādas "ceremonijas".

Vēstīts, ka Ukrainas drošības dienests jau iepriekš publiskoja Krievijas diversantu sarunas ar savu priekšniecību Maskavā.

Ukrainas drošībnieki noskaidroja, ka Krievijas diversantus Ukrainas austrumos vada Krievijas bruņoto spēku ģenerālštāba Galvenās izlūkošanas pārvaldes virsnieks Igors Strelkovs

Strelkovs marta sākumā ieradies Krimā, kur koordinējis Ukrainas armijas objektu ieņemšanu, militāristu un aktīvistu nolaupīšanu. Strelkovs arī vervē Ukrainas pilsoņus dalībai līdzīgās akcijās, norāda dienests.

Jau vēstīts, ka nedēļas nogalē bruņotas prokrieviski noskaņotas separātistu grupas Ukrainas austrumos sāka sagrābt valsts administrācijas un drošības dienestu ēkas. Ukraina valdība ir pasludinājusi pretterorisma operāciju pret bruņotajām grupām.

Pirmdien arvien biežāk parādās ziņas par tiešu Krievijas militārpersonu līdzdalību šajos notikumos. Vietām atklāti parādās arī tā dēvētie "zaļie cilvēciņi" - ļoti labi bruņoti un vienādās militārās uniformās tērpti cilvēki, kas aktīvi darbojās Krimā pirms tās aneksijas, ko Maskava īstenoja pagājušajā mēnesī.

Faktiski neviens nešaubās, ka tās ir Krievijas armijas vienības, kuras, pārkāpjot jebkādus starptautiskās kara vešanas normas, darbojas bez izšķirības zīmēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!