Foto: AP/Scanpix

Separātistu Austrumukrainā sagūstītie Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji tika turēti nelielā aukstā pagrabā, atsaucoties uz vienu no viņiem - čehu pulkvedi Jozefu Pršerovski -, vēsta ziņu aģentūra UNIAN.

Visdrūmākās bijušas pirmās astoņas vai desmit stundas, viņš atklāja. Šajā laikā viņi ar aizsietām acīm vadāti pat uz tualeti. Visiem nolaupītajiem tika atņemtas kurpju šņores un pārbaudīts, vai kurpēs vai drēbēs kaut kas nav noglabāts.

Tad ar sasietām acīm un rokām gūstekņi aizvesti uz pagrabu, kas nav bijis lielāks par piecpadsmit reiz trīsdesmit metriem un ne vairāk kā astoņus grādus silts. "Mēs nespējām gulēt - tur bija klona grīdas un trīs spuldzes, tas arī viss. Domāju par visu - ģimeni un to, ka no turienes varam arī neizkļūt," stāstīja Pršerovskis.

Tikai pēc aptuveni astoņām vai desmit stundām noņemti apsēji un atsietas rokas, iespējams lai novērstu kādus miesas bojājumus, stāsta atbrīvotais ķīlnieks. Lai ietekmētu nolaupītos daļa no nolaupītajiem EDSO novērotājiem pārvesta uz citu istabu.

Jau ziņots, ka sestdien, 3. maijā, Ukrainā no gūsta atbrīvoti separātistu nolaupītie EDSO novērotāji un vakarā viņi ieradušies Kijevā.

Savukārt Ukrainas Drošības dienests (UDD) paziņojis, ka viss notikušais ap EDSO novērotāju nolaupīšanu jau no sākta gala līdz beigām esot Krievijas manipulācija. Kā ziņots, Slovjanskā 25.aprīlī uzbrucēji sagrāba autobusu, kurā brauca EDSO novērotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!