Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Krievijas plānotais gāzesvads "Nord Stream 2" ir nevajadzīgs, kaitīgs un šķeltniecisks un iespējamāku padarīs Krievijas un Ukrainas pilna mēroga karu, pirms piektdien plānotās vizītes Berlīnē paziņojis Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis.

Pēc viņa teiktā, Ukraina ir relatīvā drošībā, kamēr tā kontrolē gāzes tranzītu uz Centrāleiropu. Kad sāks strādāt "Nord Stream 2", kas Krievijas gāzi tieši piegādās Vācijai, un ja tiks atslēgti Ukrainas gāzes cauruļvadi, Krievija varēs saasināt konfliktu ar Ukrainu un pilna mēroga Ukrainas un Krievijas karš būs daudz ticamāks, sacīja Moraveckis.

Pagājušajā mēnesī Pasaules ekonomikas forumā Davosā Moraveckis pavēstīja, ka "Nord Stream 2" gāzes tranzītu caur Ukrainu padarīs nevajadzīgu.

Viņš piebilda, ka Eiropai "Nord Stream 2" nav vajadzīgs starpsavienojumu un sašķidrinātās gāzes termināļu dēļ, kas ļauj Eiropai katru gadu importēt 180 miljardus kubikmetru gāzes.

"Nord Stream 2" būs Baltijas jūrā ieguldīts savienojums, kas nodrošinās dabasgāzes transportēšanu vairāk nekā 1200 kilometru attālumā no gāzes krātuvēm Krievijā līdz klientiem Eiropā. Paredzēts, ka "Nord Stream 2" divu cauruļvadu sistēma palīdzēs Eiropai nodrošināt gāzes importa vajadzības ar jaudu 55 miljardi kubikmetru gāzes gadā.

Projekts izmaksās gandrīz desmit miljardus eiro, un to paredzēts sākt īstenot 2018. gada aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!