Patvēruma meklētāji, kurus Norvēģija izraidījusi uz Krieviju, tiek sūtīti atpakaļ uz Norvēģiju, un Krievija šādi pārkāpj abu valstu divpusēju vienošanos, paziņoja Norvēģijas valdība.

"Mēs uzskatām, ka Krievijai ir pienākums uzņemt atpakaļ šos cilvēkus, kurus mēs sūtām atpakaļ uz Krieviju," pavēstīja Norvēģijas Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Jērans Kallmirs.

Viņš neizpauda, cik daudz Norvēģijas izraidīto patvēruma meklētāju Krievija ir nosūtījusi atpakaļ.

Kopš gada sākuma apmēram 4000 patvēruma meklētāju ir devušies caur Arktiku, lai no Krievijas iekļūtu Norvēģijā, kura ir Šengenas zonas valsts, lai gan nav Eiropas Savienībā (ES). Pērn šādā ceļojumā devās tikai 10 patvēruma meklētāji.

Norvēģija nav saņēmusi "apmierinošu" paskaidrojumu no Krievijas, kāpēc ir pieaudzis Norvēģijā no Krievijas ieradušos migrantu skaits, kamēr ES dalībvalstī Somijā no Krievijas ieradušies pavisam nedaudz migrantu.

Norvēģija šomēnes paziņoja, ka sāks sūtīt atpakaļ uz Krieviju, neizskatot patvēruma pieprasījumus, tos patvēruma meklētājus, kas Krievijā saņēmuši uzturēšanās atļaujas. Norvēģija pamatoja savu lēmumu ar to, ka Krievija ir droša valsts šiem cilvēkiem.

Kallmirs neizpauda, vai patvēruma meklētājiem, kurus Krievija tagad sūta atpakaļ uz Norvēģiju, ir Krievijas uzturēšanās atļaujas.

"Mēs turpināsim dialogu ar Krievijas valdību un, cerams, nonāksim pie kopīgas sapratnes," sacīja Kallmirs.

Viņš piebilda, ka tie, kas atgriežas Norvēģijā, tiek ievietoti policijas apcietinājumā un tiks vēlreiz nosūtīti uz Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!