Foto: DELFI
Norvēģija otrdien pirmo reizi nosūtīja notiesāto grupu uz cietumu Nīderlandē, jo tās pašas cietumi ir pārpildīti.

"Pirmie cietumnieki ir ieradušies," paziņoja Karls Hilleslands, kurš tagad vada cietumu "Norgerhaven" Nīderlandes pilsētā Vēnhuizenā.

Vietas trūkuma dēļ vairāk nekā tūkstoš notiesāto Norvēģijā gaida savu rindu uz soda izciešanu, ko nereti viņi pavada atsevišķās kamerās.

Lai atrisinātu problēmu, Norvēģija ir iznomājusi cietumu "Norgerhaven" Nīderlandē.

Tomēr darījums nepatika Nīderlandes ieslodzītajiem, kas uz citiem cietumiem tika pārcelti no "Norgerhaven", kur, kā raksturoja vietējie plašsaziņas līdzekļi, viņiem bija "luksusa kameras".

Otrdien Nīderlandē ieradās ap 25 ieslodzītajiem no Norvēģijas. Trešdien notiks oficiāla ceremonija ar abu valstu tieslietu ministru piedalīšanos, kurā cietumu Nīderlande nodos Norvēģijas rīcībā.

"Norgerhaven" cietumā ieslodzītajiem, kas izcieš ilgu sodu, ir iespēja stādīt dārzā dārzeņus, audzēt vistas, gatavot un baudīt gleznainu ainavu.

Kenets Vimme, kurš izcieš 17 gadu cietumsodu par slepkavību un brīvprātīgi piekrita doties uz Nīderlandi, Norvēģijas sabiedriskajai televīzijai sacīja, ka cietums ir labs, tomēr tajā esot pieejams mazāk televīzijas kanālu nekā Norvēģijā, kā arī viņš pauda bažas par iespējamu saspīlējumu, jo ne visi cietumnieki labprātīgi piekrituši doties uz Nīderlandi.

No 112 cietumniekiem, kas uz Nīderlandi tiks aizvesti projekta pirmajā kārtā, 79 ir pieteikušies tam brīvprātīgi. Kopumā Norvēģija plāno uz Nīderlandi pārvest 242 ieslodzītos.

Iebildumus pret ieslodzīto pārvietošanu pauda cietumnieku tuvinieku asociācija, norādot, ka ģimenes locekļu apmeklējumi šiem cietumniekiem būs ļoti dārgi, jo Norvēģijas valsts nesniedzot palīdzību, lai cietumnieku tuvinieki varētu doties uz Nīderlandi.

Nīderlandē ieslodzītie sodu izcietīs pēc Norvēģijas likumiem, kas zināmi kā liberāli. Cietumu vadīs Norvēģijas iecelts direktors, bet pārējie darbinieki būs no Nīderlandes.

Pirms atbrīvošanas cietumnieki tiks nogādāti atpakaļ Norvēģijā.

Nīderlande cietumu telpas ir iznomājusi arī Beļģijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!