Foto: AFP/Scanpix

Norvēģijas drošības policija (PST) paziņojusi, ka Irāna acīmredzot krāpjas ar studentu mācību rezultātiem, lai palīdzētu tiem iekļūt Norvēģijas universitātēs ar mērķi apgūt ieroču attīstībā nepieciešamās tehnoloģijas.

PST otrdien laikrakstam "Aftenposten" norādīja, ka aizdomīgi liels skaits irāņu studentu, kuriem izrādās ir visaugstākās atzīmes, pietikušies studēt vienā konkrētā studiju jomā konkrētā universitātē.

PST pārstāvis Ārne Kristians Heugsteils norādīja, ka tas izskatās pēc krāpšanas.

"Visi studenti, kā izskatās, ir paši labākie, tādēļ iespējams apšaubīt viņu iesniegto dokumentu autentiskumu," viņš norādīja.

Irānas iepriekšējā valdība atklāti paziņoja, ka tās mērķis ir apiet sankcijas, kas tai piemērotas tehnoloģiju jomā, sūtot studentus uz Rietumu universitātēm, kur tie var apgūt valstij vajadzīgās tehnoloģijas, norādīja Heugsteils.

Irānas materiālzinātnes speciālists Šahins Akbarnejads, kurš pagājušajā gadā pēc PST ieteikuma tika izslēgts no Norvēģijas Zinātnes un tehnoloģiju universitātes, ir iesūdzējis tiesā Norvēģijas imigrācijas dienestus, pieprasot grozīt šo lēmumu.

Akbarnejads norādīja, ka viņš, viņa darba vadītāji un universitāte ir iesniegusi dokumentus, kas apliecina viņa pētījumu atklāto raksturu un to, ka tam nav nekādas saistības ar ieročiem.

Pašreiz Akbarnejads studē Karaliskajā tehnoloģiju institūtā Stokholmā.

Norvēģu organizācija, kas cīnās pret diskrimināciju izglītības jomā, uzsvēra, ka PST jāsniedz vairāk pierādījumu, kas apliecinātu tās apgalvojumus par Irānas krāpšanos ar studentu rezultātiem, lai iekārtotu tos valsts ieroču nozarei noderīgās mācību iestādēs un institūcijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!