Foto: Reuters/Scanpix

Norvēģijas valdība apsver ideju nedaudz izmainīt robežlīniju ar Somiju, uzdāvinot tai kalna virsotni, kas varētu kļūt par valsts augstāko punktu. Lielo un neparasto dāvanu somi varētu saņemt nākamā gada 6. decembrī, kad nācija svinēs savas valsts 100. dzimšanas dienu.

"Vēl ir vairākas formālas problēmas, un es vēl neesmu devusi savu galīgo lēmumu, bet mēs par to domājam," medijam NRK ideju komentējusi Norvēģijas premjerministre Erna Solberga.

Patlaban Somijas augstākais punkts ir aiz Ziemeļu polārā loka esošā Halti kalna 1324 metrus augstā Halditšohkas virsotnes mala. Robežas pārvirzīšana par aptuveni 40 metriem ļautu Somijā iekļaut pašu 1331 metrus augsto Halditšohkas virsotni, kas tādējādi kļūtu par Somijas augstāko punktu.

Tikmēr norvēģiem joprojām paliktu Halti kalna augstākā smaile - 1365 metrus augstā Raisduatarhaldi virsotne, kura atrodas aptuveni kilometru no valstu robežas.

"Hilti kalnam ir divas virsotnes - viena somu un viena norvēģu. Tas, kas šobrīd ir ierosināts, ir atdot somu virsotni Somijai, jo tā atrodas Norvēģijā," skaidro NRK.

Turklāt Norvēģija neko nezaudē, tās augstākā virsotne ir 2469 metrus augstais Galhēpigens. Abās valstīs iedzīvotāji ideju uztvēruši ļoti pozitīvi.

Kalna dāvināšanas priekšlikumu pērn izteica atvaļināts ģeofiziķis Bjorns Geirs Harsons. Viņš ārlietu ministrijai rakstījis, ka dāvana Somijai tās 100. neatkarības pasludināšanas gadadienā Norvēģijai "izmaksās" gandrīz nemanāmus 0.015 kvadrātkilometrus, bet padarīs Somiju ļoti laimīgu.

Robeža, kura zīmēta 18. gadsimta vidū, ir ģeofiziski neloģiska, un nav godīga, jo Somijas augstākā virsotne nemaz nav virsotne, Harsons skaidroja medijiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!