Foto: Reuters/Scanpix

Norvēģijā trim cilvēkiem konstatēta inficēšanās ar Zikas vīrusu, tostarp vismaz vienai grūtniecei, ceturtdien paziņojis Norvēģijas Sabiedrības veselības institūts (NIPH).

Kopš medicīnas iestādes februārī sāka piedāvāt bezmaksas pārbaudes Zikas vīrusa konstatēšanai, pārbaudījušies 50 cilvēki.

Trim cilvēkiem konstatēta inficēšanās ar Zikas vīrusu, paziņoja NIPH galvenais ārsts.

Viņš apstiprināja, ka inficēto vidū ir vismaz viena grūtniece.

Norvēģijā grūtniecēm, kas apmeklējušas vīrusa skartos reģionus, ieteikts pēc atgriešanās pārbaudīties, arī tad, ja viņas jūtas pilnībā veselas.

Sieviete, kurai konstatēta inficēšanās ar Zikas vīrusu, tiks nosūtīta uz vienu no pieciem valsts medicīnas centriem, kas specializējas grūtnieču ārstēšanā.

Zikas vīrusu pārnēsā "Aedes" ģints odi. Lielākoties tas nav bīstams dzīvībai, bet ar šo saslimšanu tiek saistīti aizvien biežākie gadījumi, kad Latīņamerikā, īpaši Brazīlijā, piedzimuši bērni ar pārmērīgi mazu galvu un smadzenēm. Pret Zikas vīrusu līdz šim nav izstrādāta vakcīna vai zāles.

Zikas vīruss pirmoreiz tika konstatēts 1947. gadā Āfrikā, bet tika uzskatīts par relatīvi vieglu slimību, līdz pērn tika paziņots par tā pašreizējo uzliesmojumu Latīņamerikā.

Pasaules Veselības organizācija (PVO), kas vīrusa izplatīšanos atzinusi par globālu ārkārtas situāciju veselības jomā, šonedēļ paziņoja, ka Zikas vīrusa nodošana seksuāli transmisīvā ceļā ir izplatītāka, nekā uzskatīts līdz šim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!