Foto: AFP/Scanpix

Oslo apgabaltiesa otrdien paziņoja, ka cietumā izskatīs Norvēģijas masu slepkavas Andersa Bēringa Breivika sūdzību par valsti par viņa turēšanu izolācijā.

Breiviks ir iesniedzis sūdzību, kurā norādīts, ka ir pārkāptas viņa cilvēktiesības, turot viņu izolācijā stingra drošības režīma cietumā Šīenā Norvēģijas dienvidaustrumos, kur viņš izcieš 21 gadu ilgu cietumsodu.

Tiesas pārstāve Irēne Ramma otrdien pavēstīja, ka četras dienas ilgā prāva drošības apsvērumu dēļ tiks rīkota cietuma teritorijā, un tā sāksies 15. martā.

Cietuma vadība ir noliegusi, ka pret Breiviku cietumā slikti izturētos.

Norvēģu labējais ekstrēmists Breiviks 2011. gada 22. jūlijā sarīkoja divus teroraktus, kuros tika nogalināti 77 cilvēki.

Ekstrēmists atzīst, ka sarīkoja sprādzienu valdības kvartālā galvaspilsētā Oslo, kurā gāja bojā astoņi un ievainoti vairāki cilvēki, bet vēlāk, pārģērbies par policistu, sarīkoja apšaudi valdošās Darba partijas jaunatnes nometnē Tīrifjordena ezera Utejas salā, kur viņš nogalināja 69 cilvēkus. Tomēr viņš neatzīst, ka ir pastrādājis ko krimināli sodāmu, apgalvojot, ka uzbrukumi bijuši "preventīvs pasākums", lai pasargātu Eiropu no "musulmaņu invāzijas".

2012. gada 24. augustā Breivikam tika piespriests 21 gada cietumsods. 21 gads ir maksimālais ieslodzījuma termiņš, kādu var piespriest Norvēģijā , taču, tuvoties termiņa beigām, tiesa ieslodzījumu var pagarināt, ja atzīs, ka Breiviks joprojām apdraud sabiedrību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!