Izziņotā krievu žurnālista Arkādija Babčenko nošaušana bijusi Ukrainas specdienestu operācija, lai notvertu viņa slepkavības plānotājus, portāls "Delfi" uzzināja Kijevā izsludinātā preses konferencē.

Ukrainas specdienestu rīcībā iepriekš bija nonākusi informācija, ka Krievijas drošības dienests plāno žurnālista slepkavību. Slepkavību organizēt bija uzticēts Ukrainas pilsonim "G". Viņš saņēmis 40 000 ASV dolāru priekšapmaksu skaidrā naudā, lai atrastu slepkavības izpildītāju.

Slepkavību apņēmies izpildīt kāds Donbasa pretterorisma operācijas veterāns, kurš sadarbojies ar Ukrainas drošības dienestu. Viņam "G" priekšapmaksā samaksājis 15 000 ASV dolāru un devis trīs nedēļas slepkavības izpildei.

"G" aizturēts aptuveni trīs stundas pirms preses konferences, norāda Ukrainas drošības dienests. Viņš centies pamest valsti.

"Šodien es apsveicu Arkādiju ar trešo dzimšanas dienu un aicinu viņu zālē," uzvsēra UDD vadītājs Vasils Hricaks, kurš atklāja, ka specoperācijas sagatavošanās aizņēmusi divus mēnešus, bet Babčenko iesaiste bijusi mēneša garumā.

Preses konferencē Babčenko atvainojās par sievai sagādāto pārdzīvojumu. "Oļečka, man ārkārtīgi žēl," pauda Babčenko," "bet citas iespējas nebija." Tāpat viņš pateicās arī Ukrainas drošības dienestiem, kuri izglāba viņa dzīvību.

"Es esmu apglabājis ļoti daudzus savus kolēģus un draugus, un es zinu to nepatīkamo sajūtu," piebilda Babčenko, "man ļoti žēl, ka jums nācās to piedzīvot, bet nebija nekāda cita veida."

Arī Ukrainas prezidents Petro Porošenko savā "Facebook" kontā uzslavējis UDD darbu un operācijas iznākumu, kā arī uzdevis nodrošināt Babčenko un viņa ģimenei apsardzi. "Apsveicu Ukrainas Drošības dienestu ar spīdošu operāciju Krievijas žurnālista Arkādija Babčenko dzīvības saglabāšanai," kurš norādīja, ka pēc šī Maskava noteikti " diezin vai nomierināsies".

"Uzdevu piešķirt Arkādijam un viņa ģimenei piešķirt nepārtrauktu apsardzi," apgalvoja Ukrainas prezidents.

Otrdien Ukrainas policija paziņoja, ka Babčenko Kijevā nošauts. Viņš raksta opozīcijas medijiem un pēdējos gados ir ļoti kritisks pret Krievijas prezidenta Vladimira Putina režīmu.

"Viņa sieva atradās vannasistabā, kad dzirdēja šāvienu. Kad viņa iznāca laukā, viņa redzēja savu vīru asiņojam," otrdien sacīja policijas preses pārstāvis, piebilstot, ka Babčenko nomiris ātrās palīdzības mašīnā ceļā uz slimnīcu.

Babčenko kolēģis, žurnālists Osmans Pašajevs sociālajā tīklā "Facebook" atklāja, ka Babčenko sašauts trīs reizes mugurā savas mājas kāpņutelpā.

41 gadu vecais Babčenko dienēja Krievijas armijā pirmā Čečenijas kara laikā pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados un vēlāk kļuva par žurnālistu.

Viņš agrāk strādāja par kara žurnālistu vairākos Krievijas medijos, bet 2017. gada februārī pameta Krieviju, jo bija saņēmis draudus. Babčenko arī bažījās, ka Krievijas varasiestādes varētu viņu aizturēt. Pēc Krievijas atstāšanas, Babčenko pārcēlās uz Prāgu un pēc tam uz Kijevu, kur strādāja telekanālā ATR, kura mērķauditorija ir Krievijas okupētās Krimas tatāri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!