Foto: Reuters/Scanpix
Turcijas referendums par prezidenta pilnvaru paplašināšanu noticis "nevienlīdzīgā spēles laukumā" un balsošanu izkropļojušas pēdējā brīža izmaiņas procedūrā, pirmdien paziņojuši starptautiskie novērotāji.

"Referendums notika nevienlīdzīgā spēles laukumā un kampaņas abām pusēm nebija vienlīdzīgu iespēju," paziņoja Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Demokrātisko institūciju un cilvēktiesību biroja (ODIHR) un Eiropas Padomes Parlamentārās Asamblejas (PACE) kopīgās novērotāju misijas pārstāvis Cēzars Florins Preda.

"Pēdējā brīža izmaiņas skaitīšanas procedūrā likvidēja nozīmīgas drošības garantijas," paziņoja Preda, piebilstot, ka kopumā referendums nav atbildis Eiropas Padomes Parlamentārās Asamblejas standartiem, un tiesiskais ietvars nav nodrošinājis patiesi demokrātisku procesu.

Preda arī norādīja, ka negatīvi vērtējama referenduma organizēšana ārkārtas stāvokļa apstākļos, kas ir spēkā Turcijā kopš pērnā gada jūlijā notikušā neveiksmīgā apvērsuma mēģinājuma.

"Tas nudien bija nevienlīdzīgs spēlēs laukums," apliecināja EDSO pārstāve Tana de Zuleta.

"Kāds būtu iznākums vienlīdzīgā spēles laukumā, ir ārpus mūsu mandāta (..), tas parasti jāizlemj tiesām vai vēsturei," viņa piebilda.
Zuleta norādīja, ka referenduma procedūras nav atbildušas starptautiskajiem standartiem.

EDSO konstatējusi vairākas novirzes no normas, tostarp oficiālā zīmoga iztrūkumu uz biļeteniem un iebiedēšanas gadījumus, vairākām amatpersonām pielīdzinot "nē" kampaņas atbalstītājus teroristiem.

Tas ir pretrunā ar EDSO un Eiropas Padomes standartiem par brīvību un vienlīdzību kampaņā, norādīja Zuleta.

EDSO konstatējusi, ka arī mediju atspoguļojumā dominējusi "jā" kampaņa.
Turcijas Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) ir apstiprinājusi, ka atbilstoši provizoriskajiem rezultātiem svētdien notikušajā referendumā uzvarējuši prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana pilnvaru paplašināšanas atbalstītāji. Galīgie rezultāti tiks publiskoti nākamo 11 dienu laikā.

Preda uzsvēra, ka novērotāji nerunā par krāpšanos referendumā un to rīcībā nav informācijas par šādu jautājumu, piebilstot, ka šādi apgalvojumi nākuši no politiskajām partijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!