Foto: F64
Ņujorkas pilsētas dome trešdien nobalsoja par cigarešu, elektronisko cigarešu un tabakas pārdošanas aizliegšanu personām jaunākām par 21 gadu.

8,5 miljonu iedzīvotāju lielā Ņujorka jau gadiem ilgi bijusi vadošā pilsēta bargu pretsmēķēšanas likumu ieviešanā un tagad kļuvusi par lielāko metropoli, kas tik augstu pacēlusi vecuma ierobežojumu cigarešu iegādei.

ASV federālais likums atļauj iegādāties cigaretes no 18 gadu vecuma, daži štati to iepriekš bija palielinājuši līdz 19 gadu vecumam un dažās mazākās kopienās noteikta 21 gada robeža.

Ņujorkas mērs Maikls Blūmbergs, kuram vēl jāparaksta domes pieņemtais lēmums, apsveica vecuma robežas paaugstināšanu kā svarīgu soli jauniešu atturēšanai no smēķēšanas.

Viņa administrācija cer, ka aizliedzot pārdot cigaretes līdz 21 gada vecumam, smēķētāju skaitu vecuma grupā no 18 līdz 20 gadiem izdosies samazināt pat par 55%.

Ņujorkā jau ir spēkā diezgan stingri ierobežojumi smēķētājiem.

Līdzīgi kā daudzās citās ASV pilsētās, arī Ņujorkā smēķēšana ir aizliegta bāros, restorānos un parkos, taču Ņujorkā šis aizliegums ir spēkā arī pludmalēs.

Turklāt nodoklis cigaretēm ir augstākais visā ASV teritorijā.

Pēc pilsētas vadības apkopotajiem datiem, smēķētāju skaits pieaugošo vidū pēdējo desmit gadu laikā sarucis no 21,5% 2002.gadā līdz 14,8% 2011.gadā. Taču jauniešu vidū smēķētāju īpatsvars kopš 2007.gada nav mainījies, un šis rādītājs joprojām saglabājas 8,5% apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!