Foto: Reuters/Scanpix
Ņujorkas policija ir aizturējusi latīņamerikāni, kurš tiek turēts aizdomās par imama un viņa palīga nošaušanu, pirmdien paziņoja Ņujorkas pilsētas policijas departamenta amatpersonas.

Aizturētajam – 35 gadus vecajam Bruklinas iedzīvotājam Oskaram Morelam – izvirzītas apsūdzības divkāršā slepkavībā un nelegālā ieroča glabāšanā, pirmdien paziņojusi policija.

55 gadus vecais imams Molama Akondžī un viņa palīgs 64 gadus vecais Thara Udins tika nošauti sestdien netālu no mošejas Ņujorkas Kvīnsas rajonā. Abi vīrieši, kas pēc pēcpusdienas lūgšanām gājuši pa ielu, tika nogalināti ar šāvieniem galvā.

Policija spēja sadzīt pēdas aizdomās turētajam, jo mašīna, ar kuru viņš aizbēga, notrieca kādu gājēju apmēram piecus kilometrus no divkāršās slepkavības vietas.

Policija atrada šo mašīnu, kas bija atstāta stāvvietā netālu no gājēja notriekšanas vietas, un aizturēja aizdomās turēto, kad viņš svētdienas vakarā atgriezās pēc mašīnas. Aizturēšanas laikā aizdomās turētais mēģināja aizbēgt, ar savu mašīnu taranējot policijas automobili.

Divkāršās slepkavības motīvs vēl tiek izmeklēts. Policija iepriekš izteicās, ka tas varētu būt naida noziegums, bet pirmdienas vakarā preses konferencē nekādu informāciju par aizdomās turētā motīviem nesniedza.

Kā žurnālistiem sacīja Ņujorkas policijas pārstāvis, provizoriskā izmeklēšana neliecina, ka vīrieši nošauti viņu ticības dēļ, bet izmeklēšanai tuvs avots raidsabiedrībai CNN pastāstīja, ka nošautie bijuši ģērbti islāma garīdznieku drānās.

Laikraksts "The New York Daily News", atsaucoties uz avotiem policijā, vēstīja, ka slepkava, iespējams, kārtojis rēķinus kādā strīdā starp musulmaņiem un latīņamerikāņiem, bet musulmaņu kopiena to kategoriski noliegusi.

Akondžī līdzi bijuši vairāk nekā 1000 ASV dolāru (895 eiro), bet slepkava tos nav savācis, atklāja policija.

Daļa musulmaņu, kas apmeklē šo mošeju, garīdznieka slepkavību nodēvējuši par naida noziegumu un pauduši viedokli, ka ASV prezidenta amata kandidāts no Republikāņu partijas Donalds Tramps esot vairojis islamofobiju ASV.

Tramps pirmdien aicināja pārbaudīt potenciālo imigrantu ideoloģiskās nostādnes, pirms viņus uzņemt valstī. Tramps norādīja, ka imigranti ir atbildīgi par virkni ekstrēmistu uzbrukumu ASV.

Nošautais imams Molama Akondžī bija cienīts garīdznieks, kas pirms nepilniem diviem gadiem ieradies Ņujorkā no Bangladešas. Viņa palīgs nomira no ievainojumiem slimnīcā.

Amerikas-islāma attiecību padome piedāvājusi 10 000 ASV dolāru (8945 latu) atlīdzību par informāciju, kas varētu palīdzēt aizturēt vai notiesāt slepkavu.

Atsaucoties uz musulmaņu kopienas prasībām pēc drošības pastiprināšanas, Ņujorkas mērs Bils de Blasio apsolījis atvēlēt policijas papildspēkus mošeju un musulmaņu kopienas aizsardzībai.

Mērs uzsvēra, ka visa Ņujorka solidarizējas ar sērotājiem.

"Mēs zinām, ka valstī ir balsis, kas spļauj naidu, mēģina radīt šķelšanos, mēģina pavērst vienu amerikāni pret otru," sacīja Blasio, uzsverot, ka pret šādu balsu kaitīgo ietekmi ir jācīnās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!