Foto: AFP/Scanpix
Ņujorkā ir sākta vērienīgas velosipēdu koplietošanas programmas pirmā fāze, 333 punktos izvietojot 6000 velosipēdu. Programma ar laiku tiks paplašināta līdz 10 000 velosipēdu un 600 novietņu, kļūstot par vienu no lielākajiem šāda veida pakalpojumiem pasaulē, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Tagad, netērējot nodokļu maksātāju naudu, mums ir pilnīgi jauns transporta tīkls," paziņoja Ņujorkas mērs Maikls Blumbergs, kurš programmu sauc par pilsētas "lielo ieguvumu".

Velosipēdu izmantošanai jau ir pieteikušies 14 000 pilsētnieku. Līdzīgas velosipēdu koplietošanas shēmas jau darbojas Londonā, Parīzē un Madridē, norāda BBC.

Samaksājot 95 dolāru (51,5 lati) gada maksu, lietotājs iegūst tiesības izmantot velosipēdus līdz 45 minūšu ilgiem braucieniem neierobežotu reižu skaitu. Sākot no jūnija tiks piedāvāti arī dienas un nedēļas abonementu plāni.

Programmai sākotnēji bija jāsākas jau 2012. gadā, taču dažādu problēmu dēļ tā atcelta. Plānus aizkavēja arī spēcīgās vētras "Sendija" postījumi.

Pirms jaunās shēmas ieviešanas izvērsās diskusijas, vai Ņujorkas satiksme, kur starp automašīnām pārvietosies liels skaists velosipēdistu, nekļūs bīstamāka. Daļa iedzīvotāju izteikuši nepatiku, ka velosipēdu stacijas aizņem vietas, kur agrāk varēja novietot automašīnas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!