Foto: AFP/Scanpix

Ņujorkas un Ņūdžersijas štatu iedzīvotāji, kuri pagājušajā nedēļā cieta spēcīgajā orkānā „Sendija”, ar bažām gaida jaunas vētras tuvošanos, kas atkal draud appludināt mājas un traucēt elektroapgādes atjaunošanu, vēsta raidsabiedrība „FOX News”.

Lai gan sinoptiķi ziņo, ka trešdien gaidāmā vētra būs vājākā par „Sendiju”, Ņujorkas mērs Maikls Blūmbergs aicinājis visvairāk apdraudētos pilsētas iedzīvotājus evakuēties. Iedzīvotājus par gaidāmajiem draudiem brīdina ar policijas automašīnas skaļruņu palīdzību.

Mērs evakuācijas nepieciešamību skaidro ar piesardzību, jo daudzi cilvēki ir apdraudēti apstākļos, kādi ir pēc postošās „Sendijas”.

Pilsētā ir slēgti parki, sporta laukumi un pludmales. Evakuēti trīs pansionāti un pieaugušo aprūpes centrs, jo pastāv bažas, ka gaidāmās vētras dēļ tie var palikt bez elektrības, ko jau tagad ražo ar ģeneratoriem.
 
Federālā ārkārtas situāciju pārvarēšanas aģentūra norāda, ka Ņujorkā un Ņūdžersijā pēc „Sendijas” ārkārtas izmitināšanas palīdzība ir nepieciešama 95 000 cilvēku. Bet vispārējai palīdzībai Ņujorkā, Ņūdžersijā un Konektikutā ir reģistrējušies vairāk nekā 277 000 cilvēku.

Par spīti Ņujorkas amatpersonu ieteikumam meklēt drošāku patvērumu, daudzi pēc „Sendijas” bez pajumtes palikušie tomēr paliek pie sava izpostītā īpašuma.

Sinoptiķi iepriecina ar ziņām, ka vētra varētu pārvietoties dziļāk jūrā, nekā iepriekš prognozēts. Paredzams, ka ūdens līmenis varētu celties aptuveni par metru, kas var izraisīt tikai nenozīmīgus plūdus, tomēr tas var radīt problēmas vietās, kur „Sendijas” dēļ ir bojātas piekrasti aizsargājošās kāpas.

Savukārt vējš varētu kaitēt jau „Sendijā” izkustinātajiem kokiem un traucēt elektrības padeves atjaunošanai, vēsta „FOX News”.

Jau vēstīts, ka spēcīgā vētra „Sendija” nodarīja milzīgus postījumus ASV austrumu piekrastē, sevišķi Ņujorkas un Ņūdžersijas štatos, kā arī Ņujorkas pilsētā. Vētrā ASV gājuši bojā vairāk nekā 100 cilvēki, bet tūkstoši ir palikuši bez pajumtes. Miljoniem amerikāņu vētras laikā palika bez elektrības.

Pirms tam „Sendija”, laupot desmitiem cilvēku dzīvības, plosījās Karību jūras salās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!